Неделя,

Безмер е с най-модерната писта у нас

От: Администратор -
4722
Безмер е с най-модерната писта у нас
A
A
A

От днес в Безмер има най-модерната писта в България. Модернизираната военновъздушна база беше открита днес на специална церемония.

Министър-председателят Бойко Борисов сряза лентата на новата писта, където ще кацнат самолети от базата в Граф Игнатиево Су-25.

Летището на база Безмер е най-доброто в България. Това заяви пред "Стандарт" Стоян Проданов, изпълнителен директор на консорциума "Еърпорт Безмер", който се състои от четири фирми и реализира цялостното обновление на летището.

"Самият премиер заяви, че Безмер в момента е по-добро като писта от софийското летище", каза Стоян Проданов. Той подчерта, че за първи път в България е реализира немска методика за полагане на бетон и асфалт върху него.

"По този начин пистата на Летище Безмер няма да се напуква както е на други места", обясни Проданов. Напълно е изпълнено и изискването за не повече от 3мм отклонение на пистата при всеки 200 метра.

На всичкото отгоре осветлението на Безмер е уникално. "Самите летци които правиха облитане обясниха, че това е най-светлото летище, с най-равната писта в страната", каза още Стон Проданов.

Модернизацията на летището струва 60 млн. лв. Средствата са по линия на НАТО. На тази писта ще могат да кацат и най-големите американски военни транспортни самолети "Галакси".

Специално за тях е отделено и едно от паркоместата.

Пистата е удължена от 2,5 км на 3 км, но е стеснена на 60 метра. Действащата полоса е 45. Пистата има най-модерно осветление и телекомуникации. Според изпълнителите на обекта писти с подобно осветление в Европа има малко, а за пръв път в България са използвани две нови технологии – едната е немска – за полагане на бетон, а другата е срещу напукване на асфалта.

"Модернизацията на армията е осезаема и ще продължава да се осъществява. Благодарение на повечето приходи, които събира правителството, имаме възможност непрекъснато да оказваме все по-голяма и по-голяма подкрепа на армията. Днес заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев и транспортния министър Ивайло Московски открихме модернизираната база за предно разполагане – Безмер", написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Според него това летище вече е по-добро и от Аерогара София – на него могат да кацат най-големите, най-тежките самолети при всякакви условия.

"Целта на модернизацията е летището да придобие пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация. За реализацията на проектите са инвестирани близо 62 млн. лв., от които над 7,3 млн. лв. са по програми на Министерството на отбраната", пише още Борисов.

„Това, което може да се допълни е, че и Гражданската авиация, при нужда, при аварийни полети, или когато времето е неподходящо, където и да е, това денонощно ще бъде на разположение", заяви премиерът пред журналисти.

На въпрос дали след модернизацията, летището няма да се превърне в прицел на терористични действия, премиерът отговори: „Толкова сте интересни хора, те два пъти повече туристи идват на 50-60 километра от тук... Те ще си бомбардират техните туристи ли? Просто престанете да си мачкате държавата по този безобразен начин".

Проблем са бежанците в Гърция

По отношение на изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че не е добра идеята за издигане на предпазно съоръжение с Гърция, министър-председателят заяви: „И на нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите. С цялото ми уважение към тях, ако си спазват Шенгенските правила и норми, няма да има такъв въпрос.".

Борисов каза още, че от турска страна не очаква проблеми, проблемът е с бежанските лагери в Гърция. „Това дори не са и бежански лагери, защото те просто са придвижени от единия до другия край на Гърция и там са струпани, което не отговаря дори и на думата „лагер". Там е критичната точка и затова сега с горските стопанства ще им помогна малко на военните да направят просеки, за да имаме готовност за такива съоръжения", коментира Бойко Борисов.

Той добави, че също е против такива съоръжения, но хората очакват границата да бъде защитена. „Ако отидем в Кресна и ги питаме, те какво ще ни отговорят? Така че, малко да спрем с популизма. Той е хубаво нещо, но когато се прекали с него, започваме да ставаме смешни за хората", коментира Борисов.

Има ли подобрение в здравеопазването, че джипитата да протестират?

Подобрение в здравеопазването има ли за тази една година, че да има повече увеличение на средствата, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за готвените от личните лекари протести. „Всяка година трябва увеличение ли?Подобрение в здравеопазването за тази една година има ли, че да има повече увеличение?", пита премиерът. „Непрекъснато всеки само повече увеличение да има. Тези пари са на всички данъкоплатци.

Над 3,5 млрд. лв. отиват в здравеопазването. В армията са 1 млрд. лв. Тези момчета нали и те искат, искат и техника, искат самолети – всеки иска. Защо обучава държавата 6 години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме да ги изучим да станат лекари и без абсолютно никакъв ангажимент след това отиват в чужбина. Това правилно ли е?", попита Борисов.

"Задържаме ги с 3,5 млрд. лв в здравеопазването или понеже миналата година не им дадохме толкова пари да вземат от Здравната каса. Защото бяха свикнали всяка година, дойде краят на годината 250-300-400 млн. Малко по-скромно", допълни Борисов.

"Дадохме 20 млн. лв за Спешната помощ онзи ден. Правим спешни отделения, видяхте ги", каза още той. "Държавата прави толкова много за здравеопазването, че малко и от тях очакваме", допълни министър-председателят.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички