Джипита от 4 града излизат на протест

Джипита от 4 града излизат на протест | StandartNews.com

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви в ефира на БНТ, че от понеделник ще има протести в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново. Той каза още, че от сдружението не искат да бъдат заблуждавани пациентите, а лекарите да носят отговорност за изказани от други хора неистини.

Според него, бюджетът на първичната помощ, т. е. за семейните лекари, през последните няколко години се увеличава с 2 млн. лв. Това е около 33 лв. на месец на семеен лекар увеличение.

"На нас ни е трудно да защитаваме пациентите от недомислиците в системата. Промените в наредбата ще рефлектира и върху направленията - за първични прегледи са предвидени около 408 хиляди направления за 8 месеца. За всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени 9 хилядни от направлението на месеца - 0,009", каза доц. Киров.

"Личните лекари излизат на протест в цялата страна в понеделник", каза за "Фокус" Киров и обясни, че недоволството на медиците е породено от неверните твърдения, тиражирани по техен адрес. Той допълни, че някои от решенията, които се вземат в здравеопазването, са в ущърб както на лекарите, така и на пациентите. По думите му, с протестите си той и колегите му ще настояват да се не се въвежда документът решение, който променя Националния рамков договор.

"Отменя се рамковият договор. Ние искаме да се работи по стария, съществуващ рамков договор, да се спрат действията на наредбите. Да се променят в много кракът срок и да се започне да се работи. Трябва да се обсъди и бюджетът, за това, какво може да се направи и да се постигне споразумение, да стартира постоянна сериозна работа", обясни Киров.

Той увери, че пациентите няма да бъдат засегнати от протестите на личните лекари, тъй като ще работят кабинети, които да поемат хора с остро възникнали заболявания. Доц. Киров коментира още, че друг сериозен проблем в здравната система е недостигът на кадри, включително и общопрактикуващи лекари.

Преди дни общопрактикуващите лекари предупредиха, че са на път да преустановят договорите със здравната каса от 1 април. Това означава – всеки преглед при джипито ще е платен. Причината са новите условия, които налага здравната каса на медиците. БЛС отказва да подпише Национален рамков договор със здравната каса, съобщи зам.-председателят д-р Галинка Павлова. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ) излезеи с отворено писмо до премиера бойкоэ Борисов и здравния министър Петър Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай