Анета Пашалиева: Ще превърнем Чепеларе в топ дестинация

Нека повярваме, че всяка промяна може да бъде възможност, а не заплаха, казва кандидатът за кмет

Анета Пашалиева: Ще превърнем Чепеларе  в топ дестинация | StandartNews.com

- Нека повярваме, че всяка промяна може да бъде възможност, а не заплаха, казва кандидатът за кмет в интервю за "Стандарт"

- Ще привлечем български startup компании 

- Целта ни е инвестиции в образованието

Ще спрем миграцията на младите хора

Ще развиваме зимния туризъм

Анета Пашалиева е родена в Смолян. Живяла е винаги в Чепеларе. Завършила е средното си образование в Спортно училище „Васил Левски“ в Чепеларе. От 1991 г. до 1994 г. е състезател по биатлон в националния отбор на България. Магистър е на “Великотърновски университет “Св.Св. Кирил и Методий” -  специалност „Счетоводство и контрол”. Асистент одитор и кандидат за дипломиран  експерт счетоводител от ИДЕС. Има професионална квалификация от Висше училище по застраховане и финанси. От 15 години управлява собствен бизнес. Притежава  най-голямата счетоводна къща в Чепеларе, с клиенти от цяла Европа и от Америка. В деня на изборите – 29 октомври, навършва 47 години.
Омъжена е, има две големи деца.

Автор: НЕДА ПОПОВА

- Г-жо Пашалиева, Вие сте кандидат за кмет на Чепеларе на Местна коалиция „Новото време“, водите и листата за общински съветници на партията. Какво Ви мотивира да се впуснете в надпреварата за градоначалник?

- Мотивираха ме хората. Всичко, което обичам и за което милея, е в община Чепеларе. Успях да убедя дъщеря ми, че и в България може да се докаже, че не е нужно това да се случи в чужбина. Смелост ми дадоха младите хора, които са част от екипа ми и се прибраха в Чепеларе от големия град. Защото имат усещането, че са част от нещо, което расте и се развива. Искам това да бъде и чувството на съгражданите ми, защото Чепеларе може повече – общината има всички дадености да бъде водеща, а не догонваща. Като човек, който е в услуга на хората от 15 години разбрах, че това вече е моят начин на живот – повярвах, че ако успея днес да помогна на някого, удовлетворението ме кара утре отново да го направя. Считам, че човек е успял, когато оставя следа след себе си.

-    Какво трябва да се промени във вашия град, за да могат местните жители да заживеят по-добре?

-    На първо място трябва да върнем вярата в местна власт. Да спрем миграцията на младите хора в търсене на по-добро образование и реализация. Да превърнем община Чепеларе в топ дестинация за привличане на инвестиции, за да повишим доходите на съгражданите ни.  Да се ангажираме като институция и да помогнем връх Мечи Чал да разгърне потенциала на зимния ни туризъм.

-    Кои са приоритетите в програмата Ви?

-    Инвестициите в образованието е категоричен ангажимент в нашата програма. Ще развиваме туризма и икономиката, ще бъдем партньори на бизнеса. Ще вложим средства в инфраструктурата и благоустройството на общината. Здравеопазването и социалната политика също са сред приоритетите ни. Ще подпомагаме културата, спортните клубове и младежките дейности в община Чепеларе. Администрацията ще бъде мобилизирана да работи в помощ на гражданите. Ще подпомагаме развитието на малките населени места, ще насочим ресурси в помощ на хората. Ще кандидатстваме по европейските и национални програми за финансиране на дейности, които ще подобрят качеството на живот.

-    Зимният туризъм е основен поминък в града Ви. Как ще мотивирате хората да посетят втория най-високо разположен планински град в България, който е на 1232 м. надморска височина, и през летните месеци?

-    С природните дадености и отрицателната йонизация на въздуха имаме всички предпоставки да развием алтернативни форми на туризъм в община Чепеларе: климатолечение, еко и селски туризъм, приключенски и спортен туризъм. Планираме да изградим туристически пътеки с културно-исторически маршрути. Ще възобновим пещерното дело. Ще популяризираме турове с мотори, разходки с джипове, трасета с мото спорт тип Enduro и др.

-    Какви инвеститори ще привлечете?

-    Преди всичко ще се насочим към инвеститори в туристическия бранш. Ще търсим предприемачи, които да развият търговския център, нощните клубове, да спонсорират улица на занаятите. Ще преговаряме и с компании за изграждане на зимни и летни спортни съоръжения, както и зали за привличане на отбори за спортни лагери и състезания.

-    По какви програми ще участва община Чепеларе, ако станете кмет?

-    По „Наука и образование за интелигентен растеж“; „Добро управление“; „Иновации и конкурентоспособност“; “Околна среда“, „Програма за развитие на селските райони“; „Развитие на човешките ресурси“; Региони в растеж.

-    Как ще задържите в града младите хора?

-    Планираме да разкрием професионални паралелки по чужди езици, математика и информатика в училищата. Ще създадем допълнителни форми на неформални обучения. Ще подкрепяме учениците с дарби в областта на изкуствата, иновациите и спорта. Амбицирани сме да въведем занимания в областта на науката и технологиите (STEM), на предприемачеството. Ще разкрием специалности за обучението на учениците след седми клас, така че те да отговарят на нуждите за развитие на местния бизнес. Активно ще надграждаме и дуалното обучение. Не на последно място имаме задачата да привлечем български startup компании.

-    Кое ще е първото нещо, което ще направите след като встъпите в длъжността кмет?

-    Хората ще усетят нова енергия, пулс, който ще бие за всички съграждани по един и същ начин. Ще се разделим само на искащи и можещи.

-    Имате ли призив към жителите на Чепеларе и ако отговорът е „Да“, кой е той? 

-    Нека повярваме, че всяка промяна може да бъде възможност, а не заплаха!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай