Важно разкритие! Ето кой реално замърсява въздуха в София

Според Юлиан Попов основната причина е отоплението с твърди горива

Важно разкритие! Ето кой реално замърсява въздуха в София | StandartNews.com

Замърсяването на въздуха в София се дължи на комбинация от мъгла, инверсия, липса на въздушни течения и съществуващото вече замърсяване, съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Според Попов основната причина е отоплението - законно или не - с твърди горива, гуми, мокри дърва и въглища. Единственото спасение е да не се замърсява, допълни министърът. Той припомни, че в последните години качеството на въздуха в страната се подобрява постоянно.

Средните нива на замърсяване на въздуха се подобряват достатъчно, за да влезем в годишните норми на Европейския съюз и да успеем да спечелим делото срещу Европейската комисия за състоянието на въздуха у нас, допълни Попов.

„В София 85% от градския транспорт е електрифициран, тече процес за рязка електрификация и на таксиметровия, и бизнес транспорта, което също ще помогне за подобряването на качеството на въздуха“, допълни министърът.

По-рано днес от Столичната община призоваха гражданите да ползват градския транспорт за придвижване заради влошеното качество на атмосферния въздух. От общината препоръчаха също шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути и помолиха домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

На съвета на министрите на околната среда в Брюксел е било обсъдено как на европейско ниво да се достигнат изискванията за замърсяването, които е обявила Световната здравна организация. Те са много по-ниски от европейските и достигането им означава задължително да се откажем от двигателите с вътрешно горене и отопление с твърдо гориво, каза още Юлиян Попов.

По повод състоянието на въглищните централи у нас, министърът обяви, че те скоро ще престанат да бъдат основен източник за производството на електроенергия, тъй като произвежданият от тях ток е много скъп. Няма да се налага специално да бъдат закривани, това ще бъде естествен процес, категоричен беше Юлиян Попов. Той каза, че България е била обявена за държавата, която е намалила най-много въглеродните си емисии през 2023 година в Европейския съюз. Това се дължи именно на намаленото производство на ток от въглищните централи, които работят на загуба добави министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Lazek
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio

Откажи