Стана ясно кои проверки остават по летищата и след влизането в Шенген

Документът за самоличност трябва да върви заедно със самолетния билет

Стана ясно кои проверки остават по летищата и след влизането в Шенген | StandartNews.com

Източник: бТВ

„Всички полети, които са за държави от Шенген, се превръщат за нас във вътрешни полети. Няма да има граничен контрол на тях. Остават проверките за авиационна сигурност. Влизайки в зоната на летището, ще бъде проверяван багажът за забранени предмети, вещи и взривни вещества.“ Това съобщи пред бТВ директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Антон Златанов.

„Това не означава, че не трябва да се носи паспорт или лична карта. Документът за самоличност трябва да върви заедно със самолетния билет. Проверява се най-малко на две места, за да се установи дали билетът и личните документи съответстват“, подчерта той.

„Там, където няма да се извършва задължителен граничен контрол, преминаваме към компенсиращи мерки – по анализ на риска, рискови профили, лица с рисково поведение. Всяка седмица тези профили се обновяват. Дава се информация преди смяната. Има рискови профили, които са по-дългосрочни. Това лица с фалшива самоличност или са облечени прекалено дебело за лятно време, или възрастни с дете, което се дърпа от тях, или хора със странно поведение, хора, които се оглеждат и оставят багажа си на определени места“, уточни директорът на „Гранична полиция“.

„Както не се изисква декларация за детето, когато то пътува с един родител от София за Варна, така няма да се изисква от България до друга шенгенска държава. Родителят може да я носи, но никой няма да я изисква задължително на граничен контрол. Ако има противоречие между родителите за пътуването на детето, има няколко хипотези. Единият родител има право още в началото да не даде съгласие на детето да се издава паспорт. Ако паспортът е издаден, а спорът е станал на по-късен етап, родителят може да заведе искова молба в районния съд, който веднага издава забрана на детето да пътува извън страната. Ако родителят го изведе, ще бъде престъпление. Информацията веднага достига до нас и ние няма да допуснем детето да излезе“, коментира Златанов.

„Летищата ни са по този европейски модел. Шенгенските гейтове са в едната страна, а нешенгенските – от друга. За пълноправното членство трябва да се вземе политическо решение. Професионални мотиви и пречки за нашето влизане в Шенген няма. Като структура сме готови. Когато ни бъде посочена дата, започваме да работим на сухопътни граници. Това ще е голямо облекчение, защото ни очаква поредно тежко лято с безброй желаещи да пътуват към Гърция и Румъния. Пунктовете са с малък капацитет“, каза още той.

„По всякакъв начин се опитват да преминават мигрантите. Затегнатите мерки и затова, че през есента и зимата беше трудно да ги прекарват през България. Затова цената стана двойна. Вече гони и тройна цена. Това означава, че пътят през България е труден. Богатите мигранти се опитват да ползват ВИП начин. Задържахме лицето с автомобила. Откриха седем нелегални мигранти. Замесено е дипломатическо представителство. Има процедура в Софийската градска прокуратура“, коментира Златанов по отношение на заловените мигранти в джип с дипломатически номера.

„Има различни цени. Това е ВИП начин, тъй като не прескачат огради. Хващахме мигранти в цистерни с асфалт или са увити с фолио, или са в специални тайници. Нашата цел е да търсят начин, който не минава през нашата държава“, категоричен е директорът на „Гранична полиция“.

Очаква се ръст на миграционния натиск по границата през лятото, а все още има недостиг от около 1200 гранични полицаи.

„Командироваме от вътрешността на страната. Това са жандармеристи и полицаи. Отклоняваме ги от основните им задължения, за да отидат в една непозната за тях територия. Командироването им представлява по-висок разход за държавата, отколкото издръжката със заплати на тези 1200 полицаи“, коментира Златанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай