След протестите в София! Комисар разкри, какво следва

Протестът е организиран в социалните мрежи по повод инцидентите, свързани с чужденци в София

След протестите в София! Комисар разкри, какво следва | StandartNews.com

Източник: БТА

Не следва да ескалира напрежение на това протестно шествие, тъй като няма агресия нито от тяхна, нито от наша страна, каза директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) главен комисар Любомир Николов за протеста, който се провежда пред Министерството на вътрешните работи. Протестът е организиран в социалните мрежи по повод инцидентите, свързани с чужденци в София през последните дни.

„Всеки гражданин има право да изразява формата си на протест и намирам действията към настоящия момент за законосъобразни, без ескалация на напрежението“, каза пред журналисти гл. комисар Николов. Протестът беше заявен в Столичната община пред Министерството на вътрешните работи, от там шествието тръгна по бул.„Патриарх Евтимий“, за малко беше блокирано кръстовището с булевард „Витоша“, от тази отправна точка се насочиха тук – блокираха жълтите павета, „триъгълника на властта“ и сега сме пред парламента, отбеляза той.  

ВИЖ ОЩЕ: Протест пред МВР. Бунт срещу мигрантите

„Последните дни станаха два или три чисто криминални инцидента, каквито на територията на столицата се случват доста често. При първия инцидент става въпрос за едно момиче, което е било в компанията на група лица, български граждани, после отива в компанията на лица от бежанския профил, става някакъв конфликт между тях, в хода на който става сбиване на бул. „Витоша“. Установили сме пострадалите, те не са заявили официално сигнал в СДВР. Установили сме и част от извършителите, казусът е от социално – битов план“, обясни гл. комисар Николов. 

„След два дни имаме друг инцидент, пак на бул. „Витоша“, имаме лица от сирийски произход с лица от български произход, но там става въпрос за грабеж. Имаме задържани четири лица, материалите ще бъдат докладвани утре в Софийска районна прокуратура за вземане на мярка за неотклонение на извършителите“, съобщи той.  



В бежанските центрове хората могат да се чувстват напълно спокойни, увери директорът на СДВР. „Периметърът на охраната около тези бежански центрове е наш ангажимент - за недопускане на нарушения на обществения ред. Вътре охранява частна охранителна фирма, но сме предприели всички действия, въз основа на които следва хората вътре да се чувстват спокойни. И българското общество трябва да бъде спокойно, тъй като имаме достатъчен ресурс да осигурим нормалния ритъм живот в столицата“, заяви гл. комисар Любомир Николов. 

Ще направим предписания за по-добра охрана в самите домове, ако се наложи ще я сменим със сили на МВР, но това вече е решение на Министерския съвет, обясни той.  „Столицата е безопасна, броят на извършените престъпления на територията на София намалява всяка година, разкриваемостта се увеличава, това е една от най-спокойните европейски столици“, каза още Николов. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи по-рано днес, че има задържани и за двата случая, за които има заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа, посочи той на страницата си във Facebook.  

Засилено полицейско присъствие от служители на СДВР е организирано в София от вчера следобед. Съвместно със свои колеги от Жандармерията те патрулират в районите на централната градска част. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай