Обрат за Пирогов! Какво стана след люта битка между директор и министър

Депутатите настояха за външен одит на болницата

Обрат за Пирогов! Какво стана след люта битка между директор и министър | StandartNews.com

Комисията по здравеопазване в парламента гласува "за" отмяната на издадения протокол за освобождаването на директора на "Пирогов" -  до произнасяне на всички компетентни органи.

Според Комисията, предоставеният ѝ доклад съдържа противоречиви данни. Затова те настояват за външен одит на болницата.

Постановеното от комисията обаче не може да отмени решението на здравния министър. Комисията възлага на министъра да извърши това до приключване на проверките от външните одити, заяви шефът на здравната комисия Костадин Ангелов. "Предлагам на министъра да си влезе във функциите", допълни той.

Костадин Ангелов започна изказването си като подчерта, че изключително много се прекланя към работата на всички лекари, сестри и санитари, които се грижат денонощно за здравето на нашите близки. След това той се спря на одитния доклад, който послужи за мотивация на отстраняването на Димитров.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Шефът на Пирогов направи шокиращи разкрития в парламента

"Изпълнителният директор не е орган на управление", натърти той. Орган на управление е съветът на директорите, добави Ангелов. Според него е доказано, че лечебното заведение е на печалба и не е на счетоводна загуба, и е доказано, че то няма просрочени задължения. Договорът за акредитация на лечебното заведение е сключен, за да покрие задължения по договори преди датата на назначение на настоящия изпълнителен директор - било консолидиране на дълга. МЗ е одобрило сключването на договора за заем и е дало разрешение на съвета на директорите.

"Този доклад съдържа не само данни за финансовото състояние на заведението, а и за дейности, извършени от изпълнителния директор. Основният мотив, с който съм взел решение д-р Димитров да освободи този пост, са тези данни. Става въпрос за проблеми с личното управление и неспазването на закони, основно за обществените поръчки. Това са сериозни нарушения. Основният мотив са нарушенията в Закона за обществените поръчки", настоя здравният министър Христо Хинков.

Според него изпълнителният директор е възложил 3 обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура всяка, от които над 70 хил. лв., без съгласуване с МЗ. Хинков даде пример и с поръчката за храна на пациентите, за над 980 хил. лв. Имало ограничителни условия в потенциалните изисквания, чрез които е ограничил конкурса към едни и е дал "необосновано предимство на други". Имало и кръг по-малки нарушения, записани в доклада.

Хинков отбеляза, че има сключен договор с търговска банка за кредит в размер на 34 млн. лв. с 24 месеца гратисен период. Този кредит занулява всички предишни задължения, подчерта министърът. И добави, че изплащането на кредита в рамките на гратисния период сумата е в месечен размер на 51 хил. лв., след това ще се погасява главницата - 251 хил. лв. месечно. Това означава, че дружеството е сериозно застрашено от финансови загуби, предупреди той. Държавата се ангажира да се повиши капиталът на дружеството, има такова решение на Министерството на финансите, добави Хинков.

Не знаех, че финансовото, а не здравното министерство, е принципал на Пирогов, за да увеличи капитала му, заяде се Костадин Ангелов.

Д-р Димитров се защити като заяви, че кредитът във всяка стопанска дейност е финансов инструмент, който не се отразява на печалбата на едно дружество. Кредитът бил за 3 неща, а преди това имало поредица писма с МЗ и МФ. Той дал възможност за вдигане на заплатите.

"Когато трябваше да плащам 1,2 млн. лв. за просрочените задължения, заработката на "Пирогов" бе 5 млн. лв., сега е 10 млн. лв. Дали при заработка 10 милиона и 300 хил. лв. след 2 г. ще са проблем за плащанията? Дали 300 хил. лв. сега или 1 млн. сега ще са на същата равностойност след 15 г.?", попита още той. От кога задължение, за да си вършиш работата, е такова да те докара до фалит, продължи той. И заяви, че ще е много спокоен за болницата, ако тя продължи да се управлява така.

"Ако тази болница се управлява като последната година и половина, нямаше да имаме тези задължения. Ако държавата направи така, че да финансира дейността за деца, за спешните пациенти, тази болница няма никога да е на загуба. Затова не са виновни мениджърите и директорите. Г-н министър, гледам ви в очите, продължавате да вменявате на хората, че съм крадец", обърна се той към Хинков.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай