Нова опасност за гласуването с машини! Експерти обясниха защо

Притеснението е, че може би няма да има време да се изпълнят указанията на съда

Нова опасност за гласуването с машини! Експерти обясниха защо | StandartNews.com

Независимо, че Върховният административен съд (ВАС) върна гласуването с машини за втория тур на местните избори, който ще се състои на 5 ноември, нещата може да не протекат гладко, както привържениците на устройствата очакват.

„Притеснява ме, че може би няма да има време да се изпълнят указанията на съда”, заяви пред Нова телевизия Емил Георгиев, адвокат по една от жалбите във ВАС.

„Съдът прие, че атакуваното решение на ЦИК е законосъобразно, най-малко по отношение на първия тур, тъй като приема, че не е надлежно извършено така нареченото удостоверяване на съответствието на машините с изискванията на ЦИК. Прословутото сертифициране на машините. Защото е извършено от заместник-министър, който е делегиран от министъра, но съдът казва, че това не е предвидено в закона”, обясни Георгиев. 

„Възниква един съществен въпрос - дали цялата процедура по установяване на съответствие трябва да бъде повторена или е достатъчно само крайният акт да бъде подписан от министъра”, обясни Георгиев.

Бившият член на ЦИК проф. Красимир Калинов заяви, че за него тази сертификация не е достатъчна. „Има много различни проверки дали софтуерът работи. Има правило, което казва, че колкото и да проверяваш един софтуер, има шанс при реална ситуация да даде грешка”, смята проф. Калинов.

Мисля, че ще бъде допуснато, но ще започнат много фалове по места, смята Калинов. Той изрази и съмнение дали програмистите ще успеят в срок да си свършат работата.

„Само за София трябва да препрограмират на 23 района машините”, отбеляза професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай