На Задушница почетоха паметта на загинали военнослужещи

В София присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната Емил Ефтимов

На Задушница почетоха паметта на загинали военнослужещи | StandartNews.com

Чрез заупокойни панихиди и военни почести на Архангелова задушница във всички гарнизони на страната бе отдадена признателност на българските воини, загинали за Родината, съобщиха от Министерството на отбраната. Почетена бе паметта на военнослужещите, загинали във войните за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

В София заупокойната панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница беше отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Ритуалът се състоя във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военнослужещи и офицери от Въоръжените сили, представители на военно-патриотични съюзи и родолюбиви организации и на Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас. В знак на преклонение пред паметта на героите бяха отдадени военни почести и бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър, допълниха от МО.

В ритуалите в памет на загиналите български военнослужещи, които се проведоха във всички гарнизони в страната, участваха представителни части на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и висшите военни училища. С църковни служби, поднасяне на венци и цветя и военни ритуали на български военни гробища и паметници зад граница беше почетена паметта на военнослужещите, загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.

В съботния ден преди църковния празник Събор на св. архангел Михаил (Архангеловден) - 8 ноември, се отбелязва задушница, известна още като "Архангелова  задушница", "Рангелова задушница", "Хрангеловото одуше",  "голяма задушница", "мъжка задушница". Тя е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. На този ден поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай