Министър Кръстев с новина за учебните програми. Стратегически договор

Участва в конференция на ЮНЕСКО в Абу Даби

Министър Кръстев с новина за учебните програми. Стратегически договор | StandartNews.com
Министерството на културата ще подпише Стратегическо споразумение с Министерството на образованието и науката за интегрирането на културното и  художественото образование като неотлъчна и значима част от обучителния процес. Тази стъпка ще позволи оптимизиране на бюджетните програми, предназначени за развитие и придобиване на нови знания и умения в сферата на изкуствата и културата.
Това заяви министърът на културата Кръстю Кръстев по време на участието си в  Световната конференция на ЮНЕСКО за образование в областта на културата и изкуствата - WCCAE 2024, която се провежда от 13 до 15 февруари 2024 г. в Абу Даби, Обединените арабски емирства.
Очаква се в Споразумението да се включи и Министерството на младежта и спорта като бъдещ партньор в актуализирането на общите образователни програми, добави министърът.

Министър Кръстю Кръстев презентира и различните партньорства в областта на образованието и културата, постигнатите резултати и развитието на училищата по изкуствата към Министерството на културата, надграждането в образователните процеси, насочени към бъдещите професионалисти и специалисти в областта на  сценичните, визуалните, екранните, приложните и други изкуства, както и в областта на нематериалното културно наследство.

„Нашата страна се гордее с това, че е една от малкото държави, членки на Европейския съюз, предвидили средства за култура в своите Планове за възстановяване и устойчивост. Това се случва на база на подписано Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова подкрепа между Европейската комисия и Република България.”, сподели още министър Кръстев.
Като добър пример беше обърнато внимание и на реформирането на Националния фонд „Култура”, в чийто Управителен съвет предстои да бъде включен и представител на Министерството на образованието и науката, а образователните институции вече са допустими кандидати, съгласно гласуваните промени в Закона за закрила и развитие на културата.
В презентацията на министъра беше обърнато внимание на все по-ускореното развитие на новите технологии и изместването на фокуса от традиционните форми в образователните процеси.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай