Искат 10% повече пари за болните от рак

Искат 10% повече пари за болните от рак | StandartNews.com

Варна. Водят се преговори със здравната каса финансирането догодина да се базира на числата от 2013 г. плюс 10% увеличение на средствата за онкоболните. Това се прави с оглед на новозаболелите, както и прилагането на нови технологии и медикаменти, каза проф. д-р Галина Куртева, национален консултант по медицинска онкология. "Друг е въпросът дали ще има пари и дали ще ги дадат", допълни тя.

В "Златни пясъци" се провежда четвъртото издание на "Мултидисциплинарни онкологични разговори и екстри - МОРЕ 2013". Домакин на престижния форум е медицинският университет във Варна, а организатор е доц. д-р Димитър Калев от МБАЛ "Света Марина".

Темата на тазгодишното издание е ракът на гърдата. "Колкото се върви пó на запад, се увеличава процентът на пациентите, болни от рак. В САЩ броят е най-голям, а в Япония е най-малък. Цивилизацията си отмъщава. Ракът на гърдата е по-разпространен, където жените раждат по-късно, по-малко и вземат повече контрацептиви." Това посочи проф. д-р Иван Гавраилов от онкоболницата в София.

"Медицината прави невероятни усилия", обясни той. Допреди две години средната преживяемост от 5 години сред пациентките с рак на гърдата е била 79%, а в момента е 85% в Европейския съюз. Някои центрове в България постигат средна преживяемост от 5 години на 82% от болните жени с рак на гърдата.

Средно годишно с 1,7% се увеличава заболяването като средно годишно новозаболелите са около 4000. Прогнозите за 2014 година са нови 4011 жени, болни от рак. "При една четвърт от пациентките ракът на гърдата се открива в късния стадий - трети и четвърти, и затова на 11 жени 3 от тях са, за съжаление, без шанс", посочиха специалистите.

В момента у нас се лекуват 47 000 жени, болни от рак. Няма и скринингова програма. Сега пилотно тръгна проектът "Спри и се прегледай". Вложените пари в една превенция трябва да бъдат измерими в спасен човешки живот и връщане към социализация, смятат експертите.

На престижния форум ще бъде изготвено ръководство за най-добрата медицинска практика в лечението на рака на гърдата. Документът ще бъде предложен на министерството на здравеопазването, за да бъдат приети по него националните стандарти за лечение в страната.

Най-голяма заболеваемост от рак на гърдата има в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Русе, а смъртността е най-голяма в Перник и във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай