Експерт разкри защо НАТО не може да разчита на американците

Изглежда, че американците са разсеяни доста от Китай и не може да се разчита на тях

Експерт разкри защо НАТО не може да разчита на американците | StandartNews.com

Североатлантическият пакт беше умрял, само ако хората вярваха, че Русия е на нов път. НАТО се съживи, но по-голяма част от отговорността се прехвърля към европейците. Това разкри пред БНР проф. Бранислав Сланчев, преподавател по международни отношения и военно дело в Калифорнийския университет.

Според него западноевропейците са започнали "да слушат източноевропейците" за това, че "Русия е заплаха". Влизането на Швеция и Финландия в пакта по думите на Сланчев потвърждава руската заплаха.

Западна Европа разчиташе на САЩ за разходите за отбрана. Това беше един от големите проблеми, идентифицирани от Тръмп за НАТО. Сега всички членове вече инвестират по-голям дял от икономиката си за отбрана, отбеляза той.

"Изглежда, че американците са разсеяни доста от Китай и не може да се разчита на тях."

Сега обаче, за разлика от Студената война, е по-трудно Америка да бъде задържана в Европа, смята преподавателят.

Никой не знае например отговора на въпроса дали НАТО е готов да отбранява прибалтийските държави. Никой не знае в кой момент НАТО ще тегли чертата, коментира Бранислав Сланчев. По думите му, биха защитили Париж и Лондон, ако са заплашени, но не е сигурно за Рига или Талин.

Путин и Орбан се надяват Тръмп да се върне, но не биха получили това, което мислят, че ще получат, заяви проф. Сланчев, като обаче обърна внимание върху промяна в реториката на Доналд Тръмп и мнението му да се дават на Украйна оръжия назаем. Това преподавателя това е "като да даваш дъвка назаем" - начин хем да се помогне на Украйна, хем Тръмп да си изпълнява изолационистките мотиви.

Забавянето на западните помощи за Украйна би принудило украинците да съкратят линията на фронта, посочи преподавателят.

"Ако тази година руснаците не напреднат, няма да се създадат предпоставки за преговори", прогнозира проф. Сланчев. Той изказа  тезата, че "руснаците искат много повече от това, което могат да извоюват със сила".

В момента в обществената подкрепа на Украйна все още има "доста дълбок резервоар" за политиката за отстояване на териториалната цялост на Украйна, но ако сега при мобилизацията не успеят да съберат поне 300 000 души, може да се стигне до отстъпване на територии, коментира той.

Всички, които са искали да станат доброволци, вече са на фронта. Това е и една от причините сега да събират хора, които не са искали да бъдат доброволци, каза още Бранислав Сланчев.

Докато украинците тази година все още нямат помощи от Запада, руснаците се опитват да вземат инициативата "и да избутат, колкото могат", обобщи преподавателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Икран
преди 3 седмици

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:---- https://e.vg/Alkotox

Откажи