1 януари! Поскъпва нещо, което използваме непрекъснато

Решението е на Европейската комисия

1 януари! Поскъпва нещо, което използваме непрекъснато | StandartNews.com

От 1 януари поскъпват пластмасовите прибори и кутии за храна. 10 стотинки ще даваме за чаша и 25 стотинки за кутия, съобщава БНР.  Търговците са длъжни да предлагат алтернативи на продуктите от пластмаса. Наредбата е в сила от 2021 г., приета е в съответствие с европейските изисквания за намаляване на въздействието на пластмасовите продукти.

Все още от хигиенна гледна точка не е позволено носенето на собствени съдове. Алтернатива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им.

Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Идеята на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

Кутиите за храна ще поскъпват с по 5 стотинки годишно до 2027 г., каза пред БНР Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите". Според нея, когато не се предлагат алтернативи за потребителите, не се постига целта и този подход – без алтернативи, товари потребителите излишно.

Стои и въпросът дали таксуването на опаковките не дава възможност на търговските вериги и производители да печелят допълнително и кой ще гарантира дали няма да продължи ударно производството, независимо от ограничението "до изчерпване на количествата", смята тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ooo
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи