Трима професори в битка за Шуменския университет

Последни дни преди избора на нов ректор

Трима професори в битка за Шуменския университет | StandartNews.com

Десетина дни преди изборите за нов ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, трима са кандидатите за поста. 

И тримата са  професори.

Проф. Драгомир Марчев е от катедрата “Физика и астрономия”. Бил е заместник-декан на Факултета по природни науки и заместник-ректор по научно изследователската работа на Шуменският университет.

“С развиване на добър, качествен учебен процес, който е ръка в ръка с развитието на научно-изследователската дейност. Не е тайна, че това е моята любима сфера, бидейки както вече споменах, заместник-ректор по тази част, моята идея – в програмата съм я разписал, е университетът в рамките на този мандат да стане научно-изследователски университет. Това е програма на МОН, която осигурява на тези университети много по-сериозно финансиране за тази дейност”, обобщи за основните си приоритети проф. Драгомир Марчев.


Проф. Наталия Витанова е също бивш заместник-ректор по образователната част.


“Този университет има нужда от промяна, има нужда от прозрачност, има нужда от дългосрочна перспектива, от партньорства и професионализъм. Смятам, че Шуменският университет трябва да се рестартира, в контекста на една нова стратегия за развитието на университета, а също така смятам, че ни е необходим катарзис във всички. Смятам, че две неща са изключително важни, които трябва да направим. Първо да се включим в един от клъстерите на европейските университети. Второ, смятам, че трябва да направим втори опит да станем изследователски университет” посочи в резюме своята концепция проф. Наталия Витанова.

Проф. Цветеслава Игнатова-Иванова е декан на Факултета по природни науки.

“За мен, като кандидат за бъдещ ректор, най-важното нещо е да има приемственост, затова в моята програма ще запазя много от добрите практики, които са направени от предишни ректори и най-вече от работата ми с досегашния – проф. Колев през тези осем години, за да може университетът да продължи да се развива, с оглед на новите неща, които влизат съгласно стратегическите документи, които непрекъснато излизат. Да, те са свързани със Стратегията на науката в България до 2030 година, със Стратегията за развитието на Европа до 2030 година”, открои акценти от своята визия за развитието на Шуменския университет проф. Цветеслава Игнатова-Иванова.

Изборите за нов ректор се налагат поради изтичането на два поредни мандата на досегашния - професор Георки Колев, който няма право на трети мандат, но пък е най-вероятният нов кмет на Щумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mamuuun
преди 6 месеца

И кой ви подшушна пуйки нещастни,че престъпникът Георги Колев е най- вероятният кмет на Шумен?Всичко за него в Интернет е прочистено,но ние знаем,че беше свързан със СИК,след това беше прокурист на Земеделската банка и съден ефективно Депутат от Д ПС ,а после председател на Общинския съвет от БСП.А потом ректор с подкрепа на червени прифесори.Ууууужъс!И гнуууус!

Откажи