Пълна каша със заплатите в университетите. Един голям проблем

Много обещания, малко надежда, че ще се случи

Пълна каша със заплатите в университетите. Един голям проблем | StandartNews.com

Решението - заплатите на университетските преподаватели да бъдат обвързани със средната заплата за страната, макар да бе прието на първо четене в парламентарната просветна комисия като промяна в Закона за висше образование, няма изгледи скоро да зарадва академичните среди.

Ако промените все пак минат през пленарна зала, това означава асистентите да взимат поне 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а средната заплата на преподавателите в държавните висши училища - поне 170% от средната заплата за страната.

Решението беше прието доста прибързано, защото дори за вносителите е ясно, че увеличението няма как да бъде включено в бюджет 2024. Първо, защото финансовият министър ще иска да го обвърже с резултати и оптимизация. И второ, защото куп въпроси остават нерешени. Един от тях е дали увеличението е за членовете на академичния състав, каквито са асистентите, главните асистенти, доцентите и професорите, или към тях ще се включат и преподавателите, които са извън академичния състав.

Не е ясно и за какъв период ще се изчислява средната работна заплата за страната, за да няма разминавания с министерството на финансите.

Остава въпросът дали няма да се обвържат не със средната, а с минималната заплата за страната, която се актуализира на определени периоди.

Нерешен е и въпросът със стипендиите за докторанти, които сега са едва 125% от минималната заплата за страната.

Председателят на комисията Красимир Вълчев пое ангажимент да създаде работна група, която да обсъди въпроса с финансирането на системата, като очерта един голям проблем, свързан с оптимизацията.

Утре един ректор може да си назначи 10 преподаватели в професионално направление, което е с ниска реализация и държавата ще трябва да плаща за тях, без да може да направи нищо. Трябва да има механизъм, по който до 3-4 г. университетите да закрият губещите направления", заяви той.

По думите му не е без значение и дали ректорите ще стимулират публикационната дейност на преподавателите или пък просто ще им дават средства за клас прослужено време.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай