Просветният министър попари учениците в София. На какво да не се надяват

Българските учители и училища имат достатъчно опит по време на пандемията с обучението в електронна среда

Просветният министър попари учениците в София. На какво да не се надяват | StandartNews.com

Източник: БНТ

Грипна ваканция в София няма да има, тъй като случаите на заразени с грип са твърде малко, за да се премине към такава мярка или дори към онлайн обучение. Това стана ясно от изявление на министъра на образованието и науката Галин Цоков пред БНТ.

"В област Пловдив около 190 училища са преминали към онлайн обучение, както и 2 училища в област Габрово. София не се приближава към грипна ваканция. В София-област се очаква да има предложение за обучение от разстояние в електронна среда", заяви Цоков.

Той коментира, че българските учители и училища имат достатъчно опит по време на пандемията с обучението в електронна среда, който сега може да послужи за такова обучение.

"Това е още една възможност да се комуникира с децата в ситуация на грипна епидемия, да се взаимодейства с учителя и да се усвоят умения в електронна среда", допълни Галин Цоков.

"Работна група ще обсъжда промените, които бяха приети при кандидатстване в медицинските специалности", съобщи още Цоков.

Промените в балообразуването предизвикаха недоволство сред преподаватели и ученици. Министърът обясни и кога може да се използва оценката от повторно положената матура, на която децата отскоро могат да се явяват.

"Това не е втора матура, няма да се отрази в дипломата за образование. Това е изпит по реда на матурите, който като оценка ще се признава само при кандидатстване в университет. Това е втори шанс за ученици, които не са успели да се справят със задачите. Втори шанс, възможност да повишават своя успех. Уточнява се дали да бъде в годината, в която завършват или през следващата година, или да има възможност за явяване през повече от една година", допълни той.

По думите му с отпадането на таксите за студентите целта е висшето образование в България да стане още по-добро.

"Така възможността студентите да останат и да работят в България е много по-голяма. Броят на студентите намалява поради демографската криза. За отпадането на таксите са необходими 150 милиона лева за 2024 година, ще се покрият вторият семестър за тази учебна година и първият от следващата", добави образователният министър.

Той поясни, че в последните години няма свободни места, но падат балообразуващите оценки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи----- https://do.my/biox

Откажи