Черните ризи на Нотариуса излизат наяве. Какво е задигнал

С това "дебютира" в крими средите

Черните ризи на Нотариуса излизат наяве. Какво е задигнал | StandartNews.com

Лъсна първото престъпление на Мартин Божанов-Нотариуса, с което "дебютира" в крими средите. 

Всичко започва през 90-те години…

През 1998 година един долар се разменя срещу 1800 лева, а средната заплата в страната е равна на около 100 долара. Не само по кръчмите хората сменят левовете в марки. По това време Михаил Масларски живее в Германия.

„Бях решил да се върна обратно в България с надеждата, че се е оправила, вече си стъпва на крака и там да се развивам. За съжаление истината така ме разтресе, че явно няма закони за тези, които имат пари в джоба и си плащат на прокурори, съдилища и т.н., а за дребните хора като нас - за тях важат законите“, коментира той пред bTV.

Историята на Михаил е сред най-старите случаи с участието на вече национално известния Мартин Божанов- Нотариуса. Тогава той и мъж на име Славчо Йорданов са задържани и обвинени за това, че измамили Масларски като се представили за полицаи, които обискират дома му.

Двамата откраднали скъпа звукозаписна техника, златен пръстен и валута.

13 години след ареста на двамата мъже Софийският районен съд ги е оправдал. Обраният Масларски не е доволен от решението. Той се доверява на очите си, с които лично е разпознал извършителите.

„Просто съм 100% сигурен и се кълна в името на майка си, лека ѝ пръст, че са тези двамата сладури“, категоричен е той.

От Франкфурт на Майн, израсналият в Германия бивш диджей Мишо Масларски, разказва описаната по делото история от момента, в който внесъл в България пълен комплект оборудване за дискотека.

„Първо ми беше изчезнал немският задграничен паспорт, в който вътре беше документ на един лист с печат от митницата от Калотина - една описка за цялата техника, която аз в този момент съм я вкарал в България. Подадох жалба в полицията. Много бързо го открихме паспорта, само че без листа. В събота сутринта ми се звъни на вратата и стояха двама мъже - един в цивилен и един в полицейска униформа.

Дефакто този цивилният беше този Божанов. Първо ме питаха дали колата долу, с франкфуртска регистрация, принадлежи на мен. Аз казах, да разбира се. Почнаха да говорят, че идват по сигнал, че съм се бил занимавал с наркотици и с проституция, което аз се учудих. Викам си на акъла - такъв бизнес да развивам, браво. Тъй като нямах нищо за криене ги поканих да влязат вътре и те дефакто се насочиха директно към техниката, която беше скъпа техника. В Германия съм работел за нея, точно такава дисководеща техника.

Питаха дали имам документ, а аз им казах, че паспортът ми е изчезнал и, че този документ е бил вътре. За съжаление нямах с какво да го докажа и те решиха да ми конфискуват тази техника. Дадоха ми един хвърчащ лист, нали уж протокол, че са ми конфискували техниката и изнесоха техниката“, обясни Михаил Масларски.

Действието се развива в столичния квартал „Младост“. След инсценирания обиск в дома му, Масларски  и негов съсед отиват до близкото районно управление и разбират за измамата.

„Там полицаите в 7-мо районно нищо не знаеха за какво става въпрос, учудиха се. Започнаха да разследват нещата“, посочи той.

В излязлото през 2011 г. решение на съда от състав с председател съдия Иван Иванов, четем обвиненото към Мартин Божанов:

„За това, че с цел да набави за себе си имотна облага, като възбудил у Михаил Масларски заблуждение -  представил се за длъжностно лице полицай при 07 РПУ- СДВР като се легитимирал със служебна карта на служител на МВР и заявил, че осъществява полицейска сверка като извършил претърсване и изземане на жилище, за което съставил протокол за обиск и с това му причинил имотна вреда в размер на 3 630 000 неденоминирани лева“.

За същото е бил обвинен и вторият мъж, който носил полицейската униформа. Графологична съдебна експертиза е установила, че почеркът и подписът на фалшивия протокол за обиск, даден на Масларски от мнимите полицаи, е на Мартин Божанов. Това обаче се оказва недостатъчно за съда.

13 години след задържането на двамата мъже, те са оправдани с два основни мотива.

Първият е, че Божанов представил алиби за датата на измамата - събота, 21.03, когато по ирония на съдбата е рожденият му ден.

Шестима души негови приятели и близки, между които мъж с прякор Ники Прасето, свидетелстват, че за уикенда той бил в Карлуково и тъкмо празнувал.

Другият мотив на оправдателната присъда е цитирам "опорочаване на разследването".

Точно като по филмите Божанов и Йорданов е трябвало да бъдат изправени за разпознаване пред пострадалия Масларски в полицията. Задържаните са били в районното, но Масларски ги е разпознал първо на снимки, а после и на живо. Не била спазена процедурата по разпознаване, като липсвал точния брой и вид снимки, според изискванията, а Масларски познал лицата, без описание кой какво е извършил, казва в решението си съдът.

Липсвал и подпис на едно от поемните лица, които са задължителни свидетели на разпознаването. Като приема това за процесуални нарушения на разследващите, съдебният състав обявява Божанов и Йорданов за невинни.

„100% съм сигурен. За техниката съм дал между 10 и 11 хиляди марки. Тогава бяха марки. Пръстенът беше около 800 марки – 14 карата злато. Нищо не съм видял от тези вещи. Чувствах се подиграван от държавата и от законодателството на държавата, което е много жалко. И спрях да ходя на тези дела“, посочи Масларски.

Това е само едно от наказателните дела, по които убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил оправдан.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай