Четвъртък,

План Б за ваксините. И Pfizer, и Спутник (ОБЗОР)

От: СТАНДАРТ -
182
План Б за ваксините. И Pfizer, и Спутник (ОБЗОР)
A
A
A

План Б за ваксините обяви здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той включва допълнителни количества инжекции от Pfizer и Модерна. Имаме готовност да поръчаме и „Спутник V”, ако ЕК го разреши.

ВИЖ ОЩЕ: БСП зове: Купете руската ваксина

Ще поръчваме допълнително от 1 млн. дози на Pfizer, които ще дойдат от март до юни, както и 480 хил. дози на Moderna за същия период, съобщи проф. Ангелов по повод проблемите с доставките на ваксини от страна на AstraZeneca.

ВИЖ ОЩЕ: Ангелов: Ще получим 52 800 дози на АстраЗенека

„В края на миналата година изпратихме форма за поръчка по договора на ЕК с АстраЗенека, по който трябваше да получим 4 518 323 дози. Те трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози – дотук добре, всичко върви по план. Края на януари АстраЗенека уведоми медиите, че ще намали доставките в първо тримесечие с 60%. Това означава, че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари – 74 000, на 28 февруари – 138 126. Общо 261 000 дози. На 15 февруари компанията изпрати разпределението на ваксините до края на месеца, от което се вижда, че на 26 февруари ще тръгнат 87 000 дози, на 28 февруари – 54 000 дози“, разказа драмата с фирмата проф. Ангелов.

ВИЖ ОЩЕ: Шефът на AstraZeneca се засегна

По думите му така общото количество за февруари следваше да бъде 260 000 дози.

ВИЖ ОЩЕ: Кунчев: Втора доза за ваксинирани е гарантирана

„На 22 февруари получихме нова информация, с която се актуализира планът и вместо двете доставки от 142 000, България ще получи една доставка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на месец март. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Не ми се иска да обяснявам през какъв ад трябваше да преминем в Министерството на здравеопазването. Чакахме всеки един час да има решение от АстраЗенека кога ще тръгне камионът, самолетът чакаше на пистата да излети да вземе ваксините. За мен това е несериозно и няма да позволя, независимо колко е голяма компанията“, допълни той. „Нека да правят каквото искат, аз съм бил в лечебно заведение, решавал съм проблемите. За един болен е най-важно своевременното лечение. Такива корпоративни реакции ме дразнят. По отношение на Pfizer, очакваме доставки. План Б е следният – договорили сме допълнителни количества от 1 млн. дози на Pfizer, които ще дойдат от март до юни. Договорили сме 480 000 дози на MOderna, които ще дойдат в месеците от март до юни. Второто стана с решение на Министерски съвет“, каза той.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ скочи на БСП за руската ваксина

„Много ми е неприятно, че тази тема започва да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата, говорейки политически, без да гледат медицината и медицинския резултат. Това за мен е безотговорно – да използваш страха на хората и да го малтретираш в публичното пространство, като очакваш да получиш политически дивиденти. Съжалявам, не го разбирам. Очакваме да има нова реакция след снощното заседание на Европейския съвет, там също имаше критики към „АстраЗенека“, посочи той. По думите му втората доза на всички хора се пази в хладилниците на РЗИ. „Дозите за участниците в секционните комисии също са запазени като брой. Очакваме те да бъдат подадени. Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата започват да се случват“, каза още здравният министър.

Правителството да започне преговори за покупката и на руската ваксина "Спутник V", поиска в същото време БСП и внесе специално предложение в парламента за това.Имаме готовност да започнем преговори, ако Европа разреши, коментира Костадин Ангелов. Той обясни, че е много важна регулаторната гледна точка - оценката на европейските експерти в лицето на Европейската изпълнителна агенция за лекарствата, които в момента разглеждат "Спутник V", впоследствие и финалната дума на Европейската комисия. В такъв случай, след като бъдат взети решения на централно европейско ниво, България ще вземе количества и от руската аденовирусна ваксина.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com