Кунчев: Втора доза за ваксинирани е гарантирана

Имунизацията не дава 100% гаранция, че няма да развиеш симптоми, но гарантира, че няма да изкараш вируса тежко, каза доцентът

Кунчев: Втора доза за ваксинирани е гарантирана | StandartNews.com

Вторите дози за ваксинираните досега са гарантирани. Това заяви главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Пазим вторите дози, те са гарантирани. Пазят ваксини и специално за изборната администрация", каза Кунчев.

Сигурни сме, че с  увеличаващите се доставки няма да има проблем и след 70 дена за  втора доза на тези  хора", коментира доцентът.

Аз съм убеден, че ентусиазмът от ваксинирането няма да се охлади. Колкото по-рано се ваксинират хората, толкова по-добре. Само така можем да постигнем колективен имунитет. Тази ваксинация ще продължи да бъде безплатна и доброволна. Като общество ще се отървем от вируса като му отнемем терена. Това става всеки ден с ваксинирането и преболедуването, заяви главният държавен здравен инспектор.

Навсякъде има дефицит на ваксини, каза Кунчев: „Една фирма като подписва нещо трябва да знае какво може да изпълни и какво не. Аз съм убеден, че ще се преодолее този стрес. В България нещата вървят добре. Постигнахме около 20 000 ваксинирани.“

Доцентът заяви: „Всички ваксини защитават. Но никой само с една доза не може да твърди, че е защитен. Защитен е седмица, две след втората игла.“. Зелените коридори за ваксиниране зависят от доставката на ваксини. Не само АстраЗенека е съкратила доставки, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Очакваме да дойде и четвъртата ваксина, каза той. Според него избор ще има на един по-късен етап. Записването при личния лекар осигурява достъпа до ваксини.

По отношение на въвеждането на сертификати за ваксинация доц. Кунчев каза: „Това не е дискриминация. Това означава, че човек, който е изпълнил дълга си към обществото, ще може да минава по-бързо през КПП-та.“. Тези сертификати се издават след като се получи втората доза от ваксината. Те се удостоверяват чрез QR код. Според него най-добър вариант е ЕК да въведе единен документ, защото това би улеснило движението.

Ваксините не дават 100% гаранция, че няма да развиеш симптоми, но гарантират, че няма да изкараш вируса тежко, каза доц. Кунчев. Според него заведенията можеха да отворят по-рано, ако мерките се спазват.

Няма други вируси и грипове в момента, защото COVID е успял да завоюва терена, каза още здравният инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай