Четвъртък,

Кунчев: Втора доза за ваксинирани е гарантирана

От: Стандарт -
118
Кунчев: Втора доза за ваксинирани е гарантирана
A
A
A

Вторите дози за ваксинираните досега са гарантирани. Това заяви главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Пазим вторите дози, те са гарантирани. Пазят ваксини и специално за изборната администрация", каза Кунчев.

Сигурни сме, че с  увеличаващите се доставки няма да има проблем и след 70 дена за  втора доза на тези  хора", коментира доцентът.

Аз съм убеден, че ентусиазмът от ваксинирането няма да се охлади. Колкото по-рано се ваксинират хората, толкова по-добре. Само така можем да постигнем колективен имунитет. Тази ваксинация ще продължи да бъде безплатна и доброволна. Като общество ще се отървем от вируса като му отнемем терена. Това става всеки ден с ваксинирането и преболедуването, заяви главният държавен здравен инспектор.

Навсякъде има дефицит на ваксини, каза Кунчев: „Една фирма като подписва нещо трябва да знае какво може да изпълни и какво не. Аз съм убеден, че ще се преодолее този стрес. В България нещата вървят добре. Постигнахме около 20 000 ваксинирани.“

Доцентът заяви: „Всички ваксини защитават. Но никой само с една доза не може да твърди, че е защитен. Защитен е седмица, две след втората игла.“. Зелените коридори за ваксиниране зависят от доставката на ваксини. Не само АстраЗенека е съкратила доставки, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Очакваме да дойде и четвъртата ваксина, каза той. Според него избор ще има на един по-късен етап. Записването при личния лекар осигурява достъпа до ваксини.

По отношение на въвеждането на сертификати за ваксинация доц. Кунчев каза: „Това не е дискриминация. Това означава, че човек, който е изпълнил дълга си към обществото, ще може да минава по-бързо през КПП-та.“. Тези сертификати се издават след като се получи втората доза от ваксината. Те се удостоверяват чрез QR код. Според него най-добър вариант е ЕК да въведе единен документ, защото това би улеснило движението.

Ваксините не дават 100% гаранция, че няма да развиеш симптоми, но гарантират, че няма да изкараш вируса тежко, каза доц. Кунчев. Според него заведенията можеха да отворят по-рано, ако мерките се спазват.

Няма други вируси и грипове в момента, защото COVID е успял да завоюва терена, каза още здравният инспектор.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички