Иде ли нов ковид ужас от Китай? Българин от мястото на събитието

През последните седмици случаите на COVID-19 се увеличиха в Китай

Иде ли нов ковид ужас от Китай? Българин от мястото на събитието | StandartNews.com

През последните седмици случаите на COVID-19 се увеличиха в Китай и имаше момент, в който бяха наложени много строги мерки. Китайците обаче излязоха на протести и властите бяха принудени да премахнат ограниченията. Европа търси сега отговор дали са нужни допълнителни изисквания за пристигащите от Китай.

„Мерките за пътуване от Китай през последните две седмици са доста по-леки отколкото бяха преди. Сега, за да се излезе от страната, трябва да се попълни специална здравна декларация, в която отговаряш дали си имал контакти със заразени, или симптоми на COVID-19. След като я попълниш, спокойно се качваш на самолета. Носенето на маски е задължително, но когато пристигнахме в ЕС, маските отпаднаха“. Това разказа пред бТВ Димитър Владиков, който живее в Шанхай и само преди часове се връща в България.

Той уточни, че изискване за тест при излизане от Китай и влизане в европейска държава няма. Такъв е необходим, когато се връщаш обрано в азиатската държава – до 48 часа преди пристигането.

„Протестите бяха катализаторът за премахването на мерките. Всички бяха изненадани от бързата им отмяна, защото две години те бяха много строги, а ги премахнаха буквално за една нощ. Веднага след протестите много хора се разболяха, защото започнаха да ходят по заведения, кина, фитнес зали“, коментира още Димитър Владиков.

Той сподели, че негов приятел е бил заразен и две седмици е стоял вкъщи. След като е оздравял, си е направил тест, който е бил негативен, но ден по-късно втори тест е излязъл положителен.

„Има немалък брой секвенирани проби, които показват доминиране на подварианта BA.5. Той доминира и в нашата страна. Всички други са под 10%“, посочи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"При нас заболяемостта е на много ниски нива – на нивата между отделните вълни, през които преминахме. Няма нищо тревожно, но е твърде вероятно това положение да се промени. Най-вече, защото влизаме в зимния сезон, но и заради някои допълнителни фактори. Очакват се пътувания заради Лунната нова година – не само до Китай, но и до редица други азиатски страни. В цял свят и в Европа заболяемостта от COVID-19 спада, единствено в Азия заболяемостта се повишава – и в Япония, и в Южна Корея", отбеляза проф. Христова. 

"Очаква се пик в края на януари – началото на февруари, и то не само на COVID-19, a и на грип и остри респираторни заболявания. Здравната ни система обаче е подготвена и има опит. Диагностичните звена знаят какво да правят", каза още тя.

Според нея е необходимо носене на маски с по-висока защита на летищата и в самолетите, както и някакъв филтър за пътниците, които идват от Китай.

Проф. Христова уточни, че Китай официално обявява по 200 000 нови случая на ковид на ден, но според анализатори те са над 1 000 0000.

„Трябва да уточним, че те се ваксинираха основно с техните ваксини, които са убити цели ваксини, а това са най-слабите защити – около 50%. Тези, които ние използвахме, са с над 90%“, уточни още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай