Кунчев с ключови думи за Ковид

По думите му 2022 г. беше началото на края

Кунчев с ключови думи за Ковид | StandartNews.com

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че прогнозите са оптимистични, но Ковид няма да изчезне.

"От 2020 г. досега драматично се промени и самият вирус, и нашите възможности да му влияем, а и цялостната обстановка, като ни най-малко не подценявам това, което се случи, нещо повече. Тези две години може да се каже, че така разтърсиха света, икономиката, всички сфери на обществен живот", добави Кунчев. 

Според него сега знаем много повече за вируса и как да му се противопоставим.

"Никое общество не е създадено да живее в извънредна обстановка, и то толкова дълъг период – повече от две години, така че пълно привикване няма. По-скоро има взаимно нагласяне. Стигнахме до момент, когато започва да прилича все повече на своите събратя – други респираторни вируси, с които се срещаме всяка година", обясни той, цитиран от "Фокус".

По думите му всъщност 2022 г. беше началото на края.

"Ако някой очаква, че този вирус вече ще изчезне и вече няма да го засичаме никъде, няма да имаме срещи с него, не е така. Той ще си остане един от групата, от многобройната група, между другото – десетки са респираторните вируси, те и сега циркулират в нашето общество", изтъкна доц. Кунчев.

Той смята, че прогнозите са оптимистични, освен ако не ни изненада някакъв съвсем нов щам с коренно различни характеристики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай