Пълна промяна с коронавируса. Нова тенденция

Планирано е също поетапно спиране на субсидиите за болниците

Пълна промяна с коронавируса. Нова тенденция | StandartNews.com

Правителството на Япония смята от 1 април да промени юридическия статус на КОВИД-19 и да прехвърли тази болест в категория, към която спада например сезонният грип. Съответното решение ще бъде взето утре на съвещание с участието на премиера Фумио Кишида и министри, съобщи днес японският в. "Санкей".

В момента Япония класира КОВИД-19 в т. нар. втора категория инфекциозни заболявания, което налага заразените с коронавируса да бъдат лекувани изцяло за сметка на държавата. Този статус на болестта дава и възможност за принудителни ограничения, например да бъдат поставяни под карантина лица, за които се подозира, че са инфектирани.

По данни на вестника обаче от 1 април ковид ще спада вече към "пета категория", включваща сезонните вирусни заболявания. Лечението им се плаща от самия пациент, като се приспадне делът, финансиран от застрахователя му. Ваксинирането срещу КОВИД-19 също ще става срещу частично заплащане, след като изтече предвиденият преходен период, през който правителството все пак ще поема разходите.

Планирано е също поетапно спиране на субсидиите за болниците, настаняващи пациенти със симптоми на КОВИД-19.

Същевременно заболеваемостта от коронавируса в Япония все още е доста висока. Вчера бе съобщено за над 125 000 заразени и почти 450 смъртни случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай