Ангелов: Ще получим 52 800 дози на АстраЗенека

Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“

Ангелов: Ще получим 52 800 дози на АстраЗенека | StandartNews.com

„Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от „АстраЗенека“ значително ограничават доставките си от препарата.“

Това заяви във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде БГНЕС.

„Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, посочи той.

„Вместо двете доставки от 142 000 дози България ще поучи 52 800 дози, която доставка ще пристигне или в събота, или в неделя, или в началото на март. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Дразнят ме такъв тип корпоративни реакции – как мислят за нас, как правели всичко възможно, когато правиш всичко възможно ти трябват два дена“, подчерта Ангелов.

„План Б“ има и той е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от „Пфайзер“ и около половин милион от „Модерна“. Проф. Ангелов беше категоричен, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и освен това всеки с първа доза ще получи и втора.

„Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози от Спутник V“, отговори Ангелов.

„Много ми е неприятно, че тази тема започна да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата без да гледат медицинския резултат. Това е безотговорно поведение на политиците, да използваш страха на хората като очакваш да получиш политически дивиденти, не го разбирам това“, каза Ангелов.

Попитан за предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова, България да получава ваксини от Русия, Ангелов отговори, че ЕС на ниво агенция по лекарствата разглежда документацията.

„Очакваме решение на европейските експерти, след това трябва да има решение на ЕК и чак тогава имаме готовност да поръчаме дози от Русия“, обясни Ангелов.

Днес министърът посети болница „Св. Марина”-Варна, като каза, че там са лекувани най-много пациенти с коронавирус от болните в Североизточна България. Държавата положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти. В „Св. Марина” бяха затворени 11 клиники по време на пандемията, а от тях 257 лекари и сестри бяха командировани за лечение на пациенти с ковид. Държавата не изостави лечебните заведения, те си получават регулярно средствата, посочи Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай