Министърът: Влизаме в изключително сериозна фаза

Държавата е обезпечена, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19

Министърът: Влизаме в изключително сериозна фаза | StandartNews.com

Влизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България, предупреди министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в началото на редовния седмичен брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противоепидемичните мерки. Най-важната мярка е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е социалната дистанция, припомни министърът.

Най-важно е да проявим разум и да мислим за близките си - тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим, апелира проф. Костадин Ангелов.

Държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, съобщи още той.

Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите, обобщи той.

В последните два дни броят на регистрираните случаи нарасна драстично с над 8000 положителни проби. Така общо потвърдените случаи на коронавирус в страната до момента достигнаха 64 591, от тях активни са 41 178. В момента хоспитализирани в болнични заведения са 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения.

В редовния брифинг днес участват още директорът на Столичната РЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори.

Очаквайте още подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай