Неделя,

Хирург хвърли в ужас хората с ковид и наднормено тегло

От: Рачо Рачев -
2189
Хирург хвърли в ужас хората с ковид и наднормено тегло
A
A
A

Международната федерация за изследване на затлъстяването е публикувала свое проучване още в началото на пандемията от ковид, показващо, че наднорменото тегло увеличава риска от смърт след коронавирус. В Европа, според СЗО хората със затлъстяване са между 30% и 80% . В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. Темата пред БНТ коментира проф. Пламен Стайков – едно от големите имена в европейската метаболитна и бариатрична хирургия и медицински директор на болница във Франкфурт, Германия.

Проф. Стайков коментира каква е ситуацията в Германия, където над 60% от населението вече са ваксинирани срещу коронавирус. По думите му, дори да са позитивни, тези хора не боледуват тежко и не развиват усложнения. Приемаме пациенти, но те не боледуват тежко и излизат здрави от болницата, обясни проф. Стайков. Усложненията след ваксинация са много редки и хората решиха да се ваксинират навреме - още през лятото, допълни той.

Проф. Стайков обясни, че наднорменото тегло е един от най-рисковите фактори за заразени с COVID-19, като при хора с такова рискът от смъртен изход е значително увеличен - има 70% по-голяма вероятност.

Проблемът със затлъстяването е много голям във всички държави, уточни проф. Стайков, а между 80% и 90% от диабетиците са с наднормено тегло и затлъстяване.

В Германия българският хирург практикува оперативно лечение на наднорменото тегло, чрез което диабетът изпада в ремисия. Има два типа операции - стомашна резекция за намаляване обема на стомаха или поставяне на байпаси, което променя и функциите на черния дроб, освобождаването на хормоните и се постига ремисия на диабета.

В Германия това лечение се поема от местната здравна каса, докато в България - не.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички