Приятел на Неофит разкри голяма тайна за патриарха

Беше го страх, защото знаеше какво чудо е всичко това, каква трудност е

Приятел на Неофит разкри голяма тайна за патриарха | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Неофит мислел да се откаже, когато бил избран за български патриарх. Тази тайна разкри в интервю за Нова телевизия неговият дългогодишен приятел Тивериополският епископ Тихон.

"Беше го страх, защото знаеше какво чудо е всичко това, каква трудност е. Бил е викарий, главен секретар в Синода, познава всеки свещеник в София, цялото духовенство. Тогава подценяваше силите си", подкрепи тезата си Тихон.

"Като млад Неофит беше много по-смирен, не беше буен. Не прибързваше, винаги с много прецизност и точност правеше нещата. Голямата му радост беше църковното пеене, докато ние лудувахме. Тогава нямаше компютри, които да го правят. Никой не знае колко весел човек беше всъщност той. Когато бяхме студенти, се виждаше, че назрява моментът, в който трябва да реши какво да прави със себе си - дали да остане преподавател, богослов или в черното духовенство", заяви епископът.

По думите му патриархът винаги се е стремял да няма обидени и засегнати, за да вървят нещата гладко. "Понякога е имало остри тонове в Светия Синод", сподели духовникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай