Латвия с помощ към Украйна. Подготвят нов пакет

Подписали и меморандуми за сътрудничество

Латвия с помощ към Украйна. Подготвят нов пакет | StandartNews.com

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс заяви на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски, че Латвия подготвя нов пакет от помощ за Украйна, включително гаубици, боеприпаси, комуникационно оборудване, противотанкови оръжия, хеликоптери и други оръжия, цитира думите му Би Би Си.

Съобщава се, че страните са подписали и меморандуми за сътрудничество във военната сфера, по-специално за производството на дронове.

"Латвия се ангажира да води коалиция за дронове в рамките на формата Рамщайн", добави Едгарс Ринкевич.

"Ще има и междуправителствено споразумение за помощ на Украйна. По-рано Сеймът (на Латвия) гласува да предостави повече от 500 милиона евро за програмата за възстановяване за 3 години, която ще се съсредоточи върху Черниговска област", каза президентът на Латвия.

По-рано естонският президент Алар Карис каза на съвместна пресконференция с украинският президент Володимир Зеленски, че Талин ще предостави помощ на Украйна в размер на 1,2 милиарда евро за 3 години, за да я въоръжи по-добре.

В сряда на съвместна пресконференция със Зеленски литовският президент Гитанас Науседа заяви: "Ние одобрихме пакет от дългосрочна военна помощ за Украйна в размер на 200 милиона евро. През януари отново ще изпратим боеприпаси, генератори и детонационни системи в Украйна, а през февруари ще изпратим бронетранспортьори M5777. Ще обучаваме украински войници и ще засилваме сътрудничеството в отбранителната индустрия"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай