Закон забранява готвенето на открито в Пекин

Закон забранява готвенето на открито в Пекин | StandartNews.com

Пекин. Със закон ще бъде забранена употребата на скари на открито от първи май. Регулацията цели да ограничи замърсяването в Пекин, съобщи "Ройтерс". Най-много от мярката ще постадат откритите хранителни заведения в столицата.

През горещите летни дни жителите на Пекин се събират на маси по тротоарите, пият бира и ядат приготвена на крайпътните капанчета храна. Това обаче вече няма да бъде възможно. 

Новите правила, които силно ще се отразят на цялостната ситуация със заведенията в града, целят да се подобри контролът на качеството на храната и да се намали смогът в града.

Любимите ястия на пекинци като салата от чесън и краставици и охладено тофу вече няма да могат да бъдат намерени на открито, а заведенията, които продават агнешко, телешко, пилешки крила и зеленчуци ще трябва да преместят скарите си на закрито.

Бурният икономически растеж през последните години  беше за сметка на околната среда в Китай и замърсяването е една от основните заплахи за населението на страната. Това направи контрола на замърсяването един от основните приоритети на китайското управление.

Китай има и сериозни пропуски в областта на контрола на качеството на храната, има случаи на замърсен с кадмий ориз и продължителна употреба на едно и също олио, които водят до сериозни здравословни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай