Задържаха третия атентатор в Брюксел

Задържаха третия атентатор в Брюксел | StandartNews.com

Задържаха третия заподозрян за атентатите в Брюксел, за когото се твърди, че не се е самовзривил. За момента информацията за ареста е противоречива - със сигурност е ясно обаче, че има задържано лице, което е съпричастно към вчерашните нападения.

По първоначални данни името на арестувания е Нахим Лакрауи, 25 г., и е бил задържан в Андерлехт - административно независима част на Брюксел, съобщава Ройтерс по данни на белгийския вестник La Dernière Heure. По неясни причини терористът - камикадзе е изоставил бомбата, вградена в пояс, и е избягал.

Има информация, че Лакрауи е пътувал до Сирия през февруари 2013 г. За момента разследващите служби смятат и че той е отговорен за изготвянето на бомбите, с които бяха осъществени последните нападения в Париж.

Нахим е свързан и с атентатите в Париж от ноември миналата година. В понеделник следователи разкриха, че неговата ДНК е открита в бърлогата на нападателите от френската столица. За него също така е ясно, че той е пътувал през септември 2015 година до Унгария заедно с парижкия атентатор Салах Абдеслам. Предполагаемият атентаторът е бил познат на властите и с името Судян Каял.

На 4 декември миналата година федералните власти са издали международна заповед за задържането на известния с името Суфиан Каял, както и на още един мъж - Самир Бузид. Те са били с арестувания за парижките нападения Салах Абдеслам при проверка, осъществена от унгарската полиция на 9 септември 2015 г.

И двамата мъже са имали белгийски документи за самоличност. Под фалшивата си самоличност Нахим Лакрауи се е върнал в тайна квартира в Белгия, докато Бузид е засечен по личните си документи с паричен превод от 750 евро до Хасна Аид Булахсен - братовчедката на Абделхамид Абауд, станал известен като мозъка на кървавите нападения в Париж, убит при полицейска операция в Сен Дени.

Бузид е бил идентифициран като Мохамед Белкаид - 35-годишният мъж беше убит по време на антитерористична операция в Брюксел преди десетина дни.

Следствието е установило, че Лакрауи и Белкаид са двамата мъже от Брюксел, с които парижките терористи са поддържали връзка в нощта на ударите във френската столица. Лакрауи е получил съобщението "Започваме, действаме" преди атаката срещу залата "Батаклан". Белкаид бе открит в списъци на членове на "Ислямска държава", според които е постъпил в редиците на терористичната групировка с намерението да стане шахид (от арабски, означава "мъченик за вяра", използва се от бойци, причиняващи мъченическа смърт по време на войни в името на Аллах ).

Междувременно, в брюкселската община Скарбек полицията откри компютър с имейли на лица, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава". Захвърленият компютър е бил намерен от служители на компания по чистотата "Брюксел-пропрете", съобщава телевизия РТЛ.

Атаките в Брюксел вчера блокираха Европа. Животът в белгийската столица буквално спря.

Драконовски мерки за сигурност бяха въведени и в други европейски столици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай