Брюкселските атаки блокираха Европа

Брюкселските атаки блокираха Европа | StandartNews.com

Атаките в Брюксел блокираха Европа. Животът в белгийската столица буквално спря. Кризисният център на Белгия разпространи предупреждения към гражданите и туристите да останат по ддомовете, хотелите или бизнес сградите. Общественият транспорт е спрян от часове. По улиците на Брюксел патрулират непрекъснато екипи на специалните служби. Драконовски мерки за сигурност се въвеждат и в други европейски столици.

Източник: Туитър

Франция разположи още 1 600 полицаи по възлови места в страната, изпрати и спецчасти в обществения транспорт и по границите.

Вижте кадри от първите минути на тетрора в Брюксел!

Засилени мерки за сигурност са въведени и във Великобритания, където премиерът Дейвид Камерън свика извънредно заседание на комитета Кобра. На летище Гетуик в Лондон са въведени строги мерки за сигурност. Всички полети до Брюксел са отменени за момента, като всички пътници са посъветвани да се свържат с авиокомпаниите, които са им продали билети за евентуални обезщетения. Международният влак "Eurostar", който пътува директно от Лондон то белгийската столица е отменил всичките си пътувания.

Полицията в Дания, Швеция и Финландия също увеличи униформените след атентатите в Брюксел. С подобен състав на патрулите са още Копенхаген, Стокхолм и Хелзинки.

Службите по сигурността са в готовност да реагират при евентуална терористична заплаха и на летище Франкфурт в Германия, съобщи БНТ. Холандските антитерористични служби обявиха повишаване на контрола по летищата и затягане на този по границата с Белгия. Увеличено е полицейското присъствие на аеропортите в Амстердам, Ротердам и Айндхофен.

Въоръжени части влязоха и в чешкото летище Вацлав Хавел, Прага.

В много части по света мерките за сигурост също са затегнати. Световните агенции предават за засилено шполицейско присъствие и на метростанцията Times Square на 42-ра улица в Ню Йорк, САЩ. 

Трагичните новини от Брюксел са означени в социалните мрежи с хаштагове #BruxellesAttack и #Bruxelles.

Стандарт Нюз продължава да следи случващото се в Брюксел по часове.

Източник: dhnet.be

22:00- Властите в Белгия правят всичко възможно за постепенното възобновяване на работата на обществения транспорт в разумни срокове. Това обяви премиерът на страната Шарл Мишел

21:00- „Страната ни е в траур. За всеки от нас 22 март винаги ще бъде по-различна дата. Разбитите животи и дълбоките рани ще бъдат страдание за цялата страна", каза белгийският крал Филип в свое официално изявление за атаките.

„Матилда и аз споделяме болката на тези, които са изгубили близък или са получили рани при низките и отвратителни атентати днес. Изразяваме цялата си подкрепа към членовете на спасителните служби и службите за сигурност и признанието си към всички, които спонтанно предложиха помощта си. Пред лицето на заплахата ще продължим да отговаряме заедно с твърдост, спокойствие и достойнство. Да запазим увереността си! Тази увереност е нашата сила", призова още крал Филип.

20:40- Бомба и знамето на „Ислямска държава" са открити по време на обиск на апартамент в Брюксел, извършен часове след смъртоносните атаки в белгийската столица, съобщава АФП.

„При обиските, които се проведоха в община Схарбек, бяха намерени взривно устройство, съдържащо пирони, наред с други неща", каза федералният прокурор в изявление. И уточнява, че са открити още различни химикали.

20:25- Нови взривни устройства са открити на брюкселското летище, съобщи ТАСС, цитирайки белгийската агенция Belga.

Районът е отцепен отново, а на мястото са пристигнали специалисти по експлозивите.

19:50- Белгийската полиция обяви за издирване един от заподозрените за атентата на брюкселското летище. Предполага се, че той е избягал, а другите двама са се самовзривили. 

19:25- „Ислямска държава" с официално изявление за атентатите в Брюксел. То е на арабски и френски език, предадоха световните медии.

„Тайна клетка от войници на Халифата извърши атака срещу кръстоносеца Белгия, която се бори срещу исляма и мюсюлманите", се казва в изявлението.

Информационна агенция „Аамак", свързана с джихадистите, обяви по-рано, че „Ислямска държава" е поела отговорност за терора в сърцето на Брюксел.

19:00- Частично възстановено е движението на автобуси и трамвай в белгийската столица Брюксел, предаде "Фокус".

18: 50- Двама души, ранени при взривовете, са в критично състояние. Те се намират в клиника Saint Jean.

18:30- Летището в Брюксел ще остане затворено и в сряда. Това съобщи главният изпълнителен директор на Brussels Airport Company, цитиран от Ройтерс.

18:00- Белгийската прокуратура потвърди, че на „Завентем" е намерен автомат „Калашников".

17:40- Охранителните камери са заснели предполагаемите атентатори малко преди взривовете на брюкселското летище „Завентем", съобщава "Фокус". И уточнява, че на кадрите се вижда едната ръка на един от заподозрените, която е с ръкавица.

Непотвърдени данни показват, че мъжете вляво са извършили самоубийствения атентат. Мъжът вдясно в момента е издирван.

17:55Охранителните камери са заснели предполагаемите атентатори малко преди взривовете на брюкселското летище „Завентем", съобщава Dhnet.be

17:30 - Три дни на национален траур обяви белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон. Той и министър-председателят Шарл Мишел ще посетят основното летище в Брюксел „Завентем".

17:00 - И руският президент Владимир Путин осъди остро случващото се в Брюксел. Той изпрати съболезнователна телеграма на краля на Белгия, в която изразява увереност, че убийците ще понесат наказанието си.

16:00 - Евакуираха централата на Европейската комисия в Брюксел. Веднага след атентатите от ЕК призоваха своите служители да останат вкъщи или да не напуснат сградите, в които се намират. По-късно говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че отговорът на Европейската комисия на атентатите в Брюксел ще бъде спокоен, както изисква ситуацията.

16:30 - Най-малко 200 души са ранени при трите взрива в сърцето на Брюксел, съобщи АФП, цитирайки говорителя на противопожарната служба. Данните до момента показват, че 14 души са загинали при взривовете на летището, а други 96 души са ранени. Властите в белгийската столица съобщават от своя страна, че при експлозията в метрото са загинали 20 души, а 106 са ранени. Броят на жертвите може да се увеличи.

16:20 - Президентът на САЩ Барак Обама изпрати съболезнования до хората в Брюксел. Обама изразява своята подкрепа и заявява: "Можем и ще се борим с тези, които заплашват сигурността на хората по целия свят". 

16:00 - РИА Новости съобщи, че заподозрените за терористичните актове са трима и са граждани на Беларус. Руски медии съобщават, че московските спецслужби са предупредили белгийските власти за двама терористи от Беларус. Братята, които са на 27 и 23 години са отпътували от Беларус към Белгия в края на февруари 2016 г. Смята се, че те са преминали обучение в джихадистки лагери в Сирия, отбелязва изданието Linternaute.com, цитирано от "Фокус".

15:41Пощенските пратки на "Български пощи" от Брюксел ще се забавят заради терористичните атаки. Причината е, че всички минават през щателни проверки след атентатите в белгийската столица от тази сутрин

15:30 - Полицията в белгийския град Иксел близо до белгийската столица е взривила подозрителна кола. Това предаде RTL. И уточни, че подозрителният автомобил е неутрализиран на булевард „Генерал Жак".

15:20 - Пред Кралския дворец в белгийската столица е неутрализиран подозрителен пакет. Дворецът не е евакуиран.

15:03Съобщение за поставено взривно устройство е получено в белгийския затвор, в който се намира основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам

15:00 - Белгийската полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са били свързани с днешните терористични актове в столицата на страната, пише The Daily Mail.

14:30ДАЕШ поема отговорност за атентатите и заплашва с нови

13:47 - Стотици наши сънародници използват специалното приложение във Фейсбук safetycheck, за да се обозначат, че са вън от опасност. Разказ на живеещият в Брюксел Йозджан Ахмед пред Стандарт Нюз.

13:44 - Заради терористичните атаки от по-рано днес Летище София отмени предвидените полети до и от летище "Завентем" в Белгия, изпълнявани от авиокомпания "България Еър"

13:20 - Според световните агенции 28 са вече жертвите на терористичните атентати в Брюксел. Ранените на летището са над 81, а в метрото над 55.

12:31 - Целият обществен транспорт в Брюксел е спрян, което включва метрото, автобуси, трамваи. Всички правителствени сгради са затворени, затворени са и сградите на ЕС.

11:52МВнР обявява телефони за връзка след атентатите в Брюксел

11:50 - Белгийската прокуратура потвърди самоубийствен атентат на летището.

11: 45 - Взривена е само една станция на метрото в Брюксел - тази на "Малбек". Това потвърждават от управлението на подземната железница. Отхвърля се информацията за взривове на метростанции "Шуман" и "Ар Лоа".

11:40"Няма страна, която да е подготвена". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов коментира кървавите нападения, които разтърсиха тази сутрин Брюксел.

11:33 - Белгийската прокуратура потвърди за 13 жертви на летището в Брюксел.

11:30 - Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргальо обвини за взривовете в Брюксел групировката "Ислямска държава".

11:10 - Говорителят на Външно министерство Бетина Жотева съобщава, че няма информация за пострадали българи. Всички българи, които са на територията на Белгия, могат да подават информация на безплатен телефонен номер 1771.

11:05 - Euronews обобщава информациите и съобщава за 13 загинали и над 35 ранени.

10:45 - Взривове избухват и на още две метростанции в Брюксел. Взривени са станциите "Шуман" под сградата на Европейската комисия и в непосредствена близост до Съвета на ЕС и Европейския съвет, както и по-надолу - на станцията "Ар Лоа", близо до сградата на Федералното правителство на Белгия.

10:42 - Очевидци заявяват пред SkyNews, че преди експлозиите на летището е имало изстрели и викове на арабски.

10:35 - Всички метростанции в белгийската столица са затворени. Нивото на сигурност в цялата страна е повишено на максималното. Всички Европейски институции в Брюксел също са затворени.

10:30 - SkyNews съобщава за за още една атака в белгийската столица. Целта този път е метростанцията "Малабек", която е близо до редица сгради, отредени за ключови институции на Европейския съюз. Експерти по сигурността коментират, че и преди са виждали подобен тип свързани атаки - първата често служи за отвличане на вниманието. Те са убедени, че още нападения са неизбежни.

10:20 - Компанията "България еър" е нямала полет тази сутрин към Брюксел, съобщава пиарът на "България еър" Виолета Матеева.

10:16 - От Wizz Air съобщиха за Стандарт Нюз, че излетелият самолет на копанията в 6:25 минути от летище София за Брюксел е кацнал на друго летище в 8:00 ч. без инциденти.

10:03 - Агенция Reuters потвърди, че експлозиите са станали пред бюрото за регистрация на пътниците на American Airlines.

9:31 - Две експлозии са чути на летището "Завентем" край Брюксел. Причината е неизвестна. Снимките показват как пушек се издига от сградата на терминала, информира BBC.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай