Вучич: Единни сме с Унгария срещу транзитната такса на България

В момента е важно да се обърне внимание на решаването този проблем, каза сръбският президент

Вучич: Единни сме с Унгария срещу транзитната такса на България | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич коментира днес от Пекин въвеждането на новата такса за транзит на руски газ през България, посочвайки, че в момента е важно да се обърне внимание на решаването този проблем, предаде Танюг.

„Ние и унгарците реагирахме вчера със съвместно съобщение – (сръбският министър на финансите) Синиша Мали подписа решението с (унгарския министър на външните работи и търговията Петер) Сиярто, а (унгарският премиер Виктор) Орбан и аз одобрихме“, каза Вучич, който участва в среща на върха на инициативата "Един пояс, един път"  в Пекин.

В петък, 13 октомври,  България въведе такса върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни. Влязлата в сила наредба налага такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през територията на страната по газопровода "Балкански поток". Българският премиер Николай Денков коментира в понеделник, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ.

По-рано сръбският президент посочи, че това представлява голям проблем за Сърбия и ще говори с българската страна, защото според него това решение не трябва да важи за Сърбия.

Вчера „Файненшъл таймс“ цитира българския министър на финансите Асен Василев, според когото целта на въвеждането на таксата не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай