Скандал! Унгария влезе в съюз с Македония срещу България

Причината е допълнителната такса за транзит на руски газ през територията на нашата страна

Скандал! Унгария влезе в съюз с Македония срещу България | StandartNews.com

Източник: МИА

Допълнителната такса за транзит на руски газ през територията на България, която бе наложена от българското правителство, бе сред темите, обсъдени от министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който е на работно посещение в Скопие, и неговия колега от Северна Македония Буяр Османи. Това става ясно от изказване на Сиярто на пресконференция след разговорите, предаде БТА.

„Разговаряхме и за сигурността в снабдяването с електроенергия. За всяка държава това е ключово важно и никой няма право да застрашава тази сигурност. Затова неотдавнашното решение на България, която ултимативно увеличи транзитните такси за газ за Унгария, Северна Македония и Сърбия е акт на неприятелство от страна на България. България взе това решение без никакви преговори и то ще застраши сигурността за снабдяването с електроенергия на трите държави. Унгария е подготвена да даде съответния отговор, в рамките на ЕС и вече направихме първата стъпка, в понеделник поискахме да започне наказателна процедура срещу България, и ако е необходимо, ще предприемем допълнителни стъпки и действия. Договорихме се, че двете държави ще координират действията си, за да осигурим, че държавите ни няма да бъдат застрашени от действията на България”, посочи Сиярто във встъпителното си обръщение на пресконференцията.

Османи уточни, че в разговорите е повторил позицията, която министърът на икономиката Крешник Бектеши и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски вече са заявили, че става дума за „нелегално поставена такса, която е в нарушение на европейските правила и ощетява икономиката на Северна Македония”, за което страната е информирала ЕК, а със своя унгарски колега са говорили „за възможни координирани инициативи, за бъде отстранена тази нелегално поставена такса”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Е то бива, бива, ама ....
преди 5 месеца

Такъв слугинаж от т.н. Наше правителство, не бива!Тоя мръсен удар по енергийната сигурност на съседите ни ще се помни дълго, много дълго! ... И ние няма да сме никак доволни от това!

Откажи