Радев бесен за таксата за руския газ, отправи предупреждение

България вече се сочи като ненадежден партньор, твърди президентът

Радев бесен за таксата за руския газ, отправи предупреждение | StandartNews.com

Източник: БНТ

Парламент и правителство си играят на власт, а в България се случват редица деструктивни процеси, заяви президентът Румен Радев пред репортери.

Той коментира дълга на "Булгартрансгаз" и таксата за пренос на руски газ с думите, че България "става тясна за манията за величие на някои хора".

"Преди месец казах, че новата вноска (за пренос на руски газ - бел.ред.) ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват", каза президентът.

Дългът на "Булгартрансгаз" вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише от баланса на дружеството - приходи в бюджета от вноската за пренос няма да дойдат, посочи още Радев.

"А България вече се сочи като ненадежден партньор и Унгария по всяка вероятност ще сезира съда на Европейския съюз срещу нас, и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор. Същата Унгария, с която само преди два месеца при посещението ми там, благодарение на приятелството и добрата работа, се подписа споразумение, което превръща България във важен фактор на доставките за втечнен газ в Европа", възмути се държавният глава.

Радев определи като фарс интервюто на финансовия министър пред "Файненшъл таймс", в което Асен Василев казва, че целта на таксата за пренос е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай