ВИДЕО: Милицията разчиства площада в Киев

ВИДЕО: Милицията разчиства площада в Киев | StandartNews.com

Киев. Хиляди милиционери нахлуха през нощта на площада в Киев, за да разпръсне протеста. Служителите разтуриха част от барикадите и „окупираха" част от площад „Независимост", където от седмици се събира евромайдана. Бяха премахнати и палатки на протестиращите.

Някои от демонстрантите държаха мобилните си телефони със запалени екрани като свещи във въздуха, за да покажат, че протестират мирно.

Пристигнали са булдозери и екскаватори, които натоварват премахнатите барикади на самосвали. Силите за сигурност са оградили служителите на комуналните служби, за да не могат протестиращите да пречат на работата им.

„Не става дума за разпръсване на протестиращите", казаха от пресслужбата на МВР в Киев.

При нахлуването на милицията се стигна и до сблъсъци с протестиращите. Телевизиите показаха и ранени хора. Сред тях има и служители наа реда.

По време на акцията от изградената на площада сцена свещеници четоха молитви и призоваваха полицията да не използва насилие. „Не ни наранявайте", призоваше с високоговорител и певицата Руслана.

Сутринта там обаче продължават да демонстрират десетки хиляди украинци с искане за оставка на президента Виктор Янукович.

Събитията се случват на фона на посещението на върховния представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън, която от вторник е в Киев. Вчера тя беше и на площада, за да се срещне с хората.

Баронеса Аштън изрази съжаление, че милицията използва сила срещу протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай