Вече се сключват еднополови бракове на Хаваи

Вече се сключват еднополови бракове на Хаваи | StandartNews.com

Хонолулу. Десетки еднополови двойки се венчаха в полунощ, когато официално влезе в сила узаконяването на брака между хора от един и същи пол в щата Хаваи. Влюбените могат да се регистрират за брачно свидетелство и да сключат брак в един и същи ден. Улеснената процедура ще бъде привлекателна и за туристи, които да се възползват от новия закон в световнопризнатата романтична дестинация. Учени от Хавайския университет са изчислили, че островите могат да спечелят допълнителни $217 млн., или 160 млн. евро, от увеличен туристически поток заради узаконяването на еднополовите бракове. 

Първите шест двойки сключиха брак точно в полунощ в хотел "Шератон Уайкики" в Хонолулу, предаде АП. Стотици свидетели и приятели подкрепиха новите семейства. Още влюбени двойки чакат своя ред. Много от тези двойки са заедно от години и са чакали дълго, за да могат да узаконят своите връзки.

По-рано тази година на федерално ниво бе отхвърлен дискриминационният Акт за защита на брака, при което женените еднополови двойки вече имат равни права с всички останали дори в щатите, в които гей-браковете не са признати. Става въпрос за кандидатстване за миграционен статус, привилегиите на държавни служители и техните съпрузи, данъчни облекчения за семейства и т.н. "Сега сме равни с всички в Хаваи, които са женени, на всички в страната и всички в света, които имат законен брак, и това е чест", казва един от новобрачните пред АП. 

Щатският сенат на Хаваи прие ревизирания закон за еднополовите бракове на 12 ноември с 19 гласа "За" и 4 "Против". Президентът на САЩ Барак Обама, който е роден на Хаваи, заяви в деня на приемането на закона: "С днешното гласуване Хаваи се присъединява към нарастващия брой щати, които признават факта, че нашите хомосексуални братя и сестри трябва да бъдат третирани справедливо и като равни пред закона". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай