Турция възобновява дебатите. Ключово решение за Швеция

След отложено решение

Турция възобновява дебатите. Ключово решение за Швеция | StandartNews.com

Комисията по външни работи на турския парламент ще възобнови дебатите по кандидатурата на Швеция за членство в НАТО на 26 декември, предаде Ройтерс, позовавайки се на сайта на турския парламент.

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция в Меджлиса започна през октомври. Първото заседание на Комисията по външни работи за обсъждане по протокола беше на 16 ноември, но вземането на решение беше отложено за по-нататък.

По информация на държавната телевизия ТРТ инициативата за отлагане на обсъждането и гласуването на протокола е била на депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявявал многократно, че свързва въпроса за одобряването на молбата на Швеция с решението на Конгреса на САЩ да продаде изтребители F-16 на Анкара. 

Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция от своя страна обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

В момента само Унгария и Турция не са ратифицирали протоколите за присъединяването на Швеция към Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай