Тръмп потвърди скандален коментар за НАТО и Русия

"Вижте, ако те няма да плащат, ние няма да ги защитаваме", заяви той

Тръмп потвърди скандален коментар за НАТО и Русия | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес, архив

Доналд Тръмп отново заяви, че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членове на НАТО, които не изпълняват целите за разходите за отбрана. Това стана дни след като предизвика тревога в Европа, намеквайки, че би казал на Русия да атакува съюзници от НАТО, които смята за некоректни, предаде Асошиейтед прес.

В изказване на предизборен митинг в Южна Каролина, Тръмп разказа отново историята за предполагаемия си разговор с ръководителя на страна членка на НАТО, която не е изпълнила задълженията си. Този път обаче той пропусна репликата, която предизвика най-голямо възмущение – да насърчи Русия "да прави каквото си поиска". "Вижте, ако те няма да плащат, ние няма да ги защитаваме", заяви той.

Тръмп обаче промени коментарите си за руския президент Владимир Путин, когото често хвали като твърд лидер, отбелязва АП. Вместо това Тръмп цитира интервю на Путин, в което той казва, че би предпочел Байдън за президент. "Путин не ми е фен", заяви експрезидентът на САЩ.

Тръмп заяви също така, че неотдавнашното му объркване на имената е било умишлено, отбелязва Ройтерс.

77-годишният Тръмп обърка Ники Хейли, последната му останала съперничка за републиканската президентска номинация, с бившата председателка на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси. Той заяви също, че експрезидентът Барак Обама все още е на поста си.

"Когато нарочно смесих имената, те казаха, че не различавам Пелоси от Ники", подчерта Тръмп на митинг в Южна Каролина. Според него обаче това било сарказъм, а не гаф.

"Аз съм страхотен оратор", увери Тръмп.

Въпросът за възрастта и умствената компетентност беше изтласкан на преден план в предизборната кампания за 2024 г., след като миналата седмица в доклад се появи предположение, че 81-годишният президент на САЩ Джо Байдън страда от проблеми с паметта. По-късно съюзниците на Байдън посочиха вербалните грешки на бившия президент Тръмп.

52-годишната Хейли призова за провеждане на тестове за психическа компетентност на кандидатите за президент на възраст над 75 години, включително на Байдън и Тръмп – двамата най-възрастни мъже, избрани за президент на САЩ.

Около 78% от анкетираните в проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано във вторник, 71% от демократите също смятат, че Байдън е твърде възрастен, за да бъде президент.

Тръмп е по-слабо засегнат от скептицизма на избирателите по отношение на възрастта си. Само 53% от анкетираните го смятат за прекалено стар за президентския пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай