Скандал в САЩ! Наказаха тежко член на Конгреса

Тлаиб, която е член на Конгреса за трети мандат, отдавна е обект на критика

Скандал в САЩ! Наказаха тежко член на Конгреса | StandartNews.com

Камарата на представителите на САЩ гласува късно снощи демократката Рашида Тлаиб, представителка на щата Мичиган, която е и единственият американец от палестински произход в Конгреса, да бъде порицана за нейната позиция към войната между Израел и "Хамас", предаде АП.

Резултатът от 234:188 гласа беше постигнат, след като достатъчно демократи се присъединиха към републиканците, за да порицаят Тлаиб - наказание, което е една стъпка преди изгонването от Камарата.

Тлаиб, която е член на Конгреса за трети мандат, отдавна е обект на критика заради възгледите си относно продължаващия десетилетия конфликт в Близкия изток.

Дебатът по резолюцията беше емоционален и интензивен. Републиканският представител Рич Маккормик от Джорджия внесе за гласуване мярката за порицание в отговор на това, което според него е насърчаване антисемитска реторика от Тлаиб. Той каза, че тя е "казала невероятни лъжи за нашия най-голям съюзник Израел и нападението на 7 октомври".

Заедно с демократи, които я подкрепят, Тлаиб защити позицията си, като каза, че „няма да бъде накарана да мълчи и че „няма да ви позволя да изопачите думите ми“.

Тлаиб добави, че нейните критики към еврейската държава винаги са били насочени към правителството и ръководството й при управлението на премиера Бенямин Нетаняху.

„Важно е да правим разграничение между хората и правителството“, каза тя. „Идеята, че критикуването на правителството на Израел е антисемитско, създава много опасен прецедент. И тя беше използвана, за да заглуши по-различни гласове, които се застъпват за човешките права в нашата нация“, добави Тлаиб.

Тази критика достигна нови висоти, след като атаката на терористичната групировка „Хамас“ на 7 октомври отне живота на стотици, а десетки израелци бяха ранени. Тлаиб, която има близки на Западния бряг, беше подложена на остри упреци, тъй като не осъди веднага „Хамас“ след нападението.

Демократите подкрепиха Тлаиб и миналата седмица блокираха първоначалната резолюция срещу нея. Но оттогава много нейни колеги, включително видни конгресмени с еврейски произход, станаха по-остри по отношение на нейната реторика за войната, особено във връзка с лозунга, който тя често използва,  и за който се смята, че призовава за заличаване на Израел.

Мярката беше придвижена по процедура по-рано вчера и беше изпратена за окончателно гласуване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай