Щонов: Задълженията в енергетиката може да достигнат до 5 млрд.лв.

Щонов: Задълженията в енергетиката може да достигнат до 5 млрд.лв.  | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви след заседанието на Министерски съвет, че задълженията в енергетиката може да достигнат до 5 милиарда лева в края на 2015 г.

„2,9 милиарда лева са задълженията в енергетиката към 30 юни. Те са нараствали в последните 6 месеца и са нараснали с 360 милиона, очаква се за следващите 12 месеца да нараснат с още 900 милиона. Загубите нарастват. Това поставя НЕК, а и целия сектор в много тежка ситуация, в която няма изход", каза Щонов.

„Прогнозите на този етап са тежки – 3 милиарда към момента, 1 милиард за следващите 12 месеца, а в края на 2015 г. може да стигнат 5 милиарда лева", продължи той като добави, че мерките, които са взети, са неработещи както от страна на ДКЕВР, така и от страна на министерството от гледна точка на предоговаряне на част от дългосрочни задължения, договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия, разговори с ВЕИ-та, затваряне на мощности, които не покриват екологичните норми, преструктуриране на самата работа на държавните предприятия.

„Предложенията, които са били направени от ДКЕВР за намаляване на тази дупка, на хартия покриват дефицита. На практика методите, по които го покриват, могат много лесно да бъдат оспорвани в съда и в момента се оспорват там, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара. Поради стечение на работата на предишното правителство в момента сме в ситуация, в която няма как загубите в енергетиката да бъдат намалени, затова направихме Енергийния борд", каза още министърът.

„Поради невъзможността да се осигуряват допълнителни парични средства, подготовката за зимата е все по-тежка. Искаме да напълним газовото хранилище в Чирен до максималния му капацитет и трудно намираме парите за това, просто няма никакви пари в системата въобще", каза още Щолов и допълни, че в туризма има 6,7 % ръст на чуждестранните туристи в България за първите седем месеца, а приходите са нараснали с 4,1 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай