Решено. Удар по джоба за бг туристите в Гърция

Какво бе съобщено официално в страната

Решено. Удар по джоба за бг туристите в Гърция | StandartNews.com

Нова такса ежедневно ще бърка в джоба на туристите при престой в Гърция.

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото на годината в Гърция, заменя съществуващия от по-рано данък за престой.

Това обясни в интервю за БТА министърът на туризма на Гърция Олга Кефалояни, помолена да коментира публикации в България, че новият данък ще увеличи цените на почивките в Гърция.

Кефалояни информира, че става въпрос за такса, която ще бъде в размер на 1,50 евро на ден за стая в хотелите от по-масовите категории, за стаите под наем и за имотите с краткосрочно наемане.

Размерът ѝ може да достигне и до 10 евро, но това се отнася до луксозните места за настаняване, а именно петзвездни хотели и самостоятелни къщи. Таксата е над двойно по-ниска през зимните месеци.

Гръцката министърка каза, че целта на мярката е туристите да участват в защитата на туристическите дестинации от климатичната криза и в общото им развитие.

Тя изтъкна мерките, които е предприело гръцкото правителство за подкрепа на населението и икономиката и в частност на туристическия сектор след опустошителните пожари и наводнения в някои райони на Гърция през миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай