Лавров отива в Северна Македония! Има ли скандал

Повечето европейски страни забраниха полетите от Русия, след като тя нахлу в Украйна

Лавров отива в Северна Македония! Има ли скандал | StandartNews.com

Членката на НАТО Северна Македония съобщи, че идната седмица ще свали временно забраната за руски полети, за да позволи на руския външен министър Сергей Лавров да участва в конференция в страната, пише "Сега".

В изявление на правителството се казва, че "прозорецът" ще действа от 29 ноември до 1 декември, когато в Северна Македония ще се проведе срещата на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Русия е една от 57-те страни членки на ОССЕ, която в момента се председателства от Северна Македония. Повечето европейски страни забраниха полетите от Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Не е ясно дали Лавров ще приеме поканата за конференцията, която според външния министър на Северна Македония му бе отправена миналата седмица.

За да стигне до страна, която няма излаз на море, на руската делегация ще й се наложи да мине през въздушното пространство на други членки на ЕС и НАТО.

С изключение на Беларус Лавров не е посещавал нито една европейска страна от началото на войната в Украйна. Досега е бил само в Турция, член на НАТО без забрана за руски полети, и в централата на ООН в Ню Йорк, припомня Асошиейтед прес.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай