И ти ли, Макроне?!

В Пекин го посрещнаха със салюти и банкети, Урсула в графата на обикновените пътници

И ти ли, Макроне?! | StandartNews.com
  • Френският лидер сюрпризира света, заговори за намаляване на зависимостта на ЕС от САЩ
  • В Пекин го посрещнаха със салюти и банкети, Урсула в графата на обикновените пътници

 

Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ и да се пази от това да бъде въвлечена в конфронтация между Пекин и Вашингтон за Тайван. Думи от този род, изречени от френския президент Еманюел Макрон по време на визитата му в Китай (но разпространени след края й!) предизвикаха вълна на недоволство в някои центрове на властта в световен мащаб. 

Пекин твърди, че Тайван, който е самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че от 1949 г. Тайпе има независимо правителство. Напрежението в Тайванския проток нараства всеки път когато се срещат високопоставени политици от САЩ в Тайван, тъй като Пекин се стреми да изолира Тайпе в международен план.

Затова и Макрон внесе объркване сред западните си съюзници като заяви, че Европа не бива да заема страна в конфликта около Тайван между САЩ и Китай. Позицията в общи линии е, че ЕС трябва да запази "независимостта си" и "собственото си стратегическо мислене" спрямо САЩ. 

Пред изданията "Политико" и "Лез Еко" Еманюел Макрон разказва за шестте часа, които прекара  с китайския президент Си Цзинпин миналата седмица. Макрон се възползва от този шанс, за да припомни визията си за "стратегическа автономност" на Европа, която разви през 2017 г. в реч в Сорбоната. Тогава той изложи възгледа за "силна Европа", способна да води на световната сцена с общ политически, икономически и социален модел и стратегически автономна от САЩ. Някои анализатори сравниха изказването му за Тайван с гафа за "мозъчната смърт на НАТО", за която беше предупредил по време на първия си мандат.

Сега пред "Политико" и "Лез Еко" френският президент каза, че големият риск, пред който е изправена Европа, е, че тя попада в кризи, които не са нейни, но й пречат да изгради своята стратегическа автономност. "Парадоксът би бил, че, обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка. Въпросът, на който европейците трябва да отговорят, е в наш интерес ли е да ускорим кризата в Тайван. Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай", каза френският президент.

Още преди срещата с китайския лидер Макрон предупреди за риска от разрив с Пекин. "Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна. Как тогава можем да кажем на Тайван: "Внимавайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там"? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите", заяви Макрон. "Ако напрежението между двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и ресурси да финансираме нашата стратегическа автономия и ще станем васали", каза още френският лидер.

Той подчерта, че Европа е увеличила енергийната и оръжейната си зависимост от САЩ и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна индустрия. В интервюто той предлага Европа да намали зависимостта си от щатския долар, което е ключова политическа цел и на Русия, и на Китай.

Приключението Китай

Макрон бе в Китай заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, макар двамата да проведоха отделни срещи и разговори с управляващите в Пекин. Но и отношението на китайските власти към двамата поотделно стана повод да се заредят критиките за Макрон. В Китай френският президент бе посрещнат с "паради и банкети", докато Урсула фон дер Лайен "предимно беше сама", писа "Политико".

Още с пристигането си Макрон бе посрещнат с държавен банкет, с военни паради и топовни салюти на площад "Тянанмън", като ВИП гост. Когато самолетът му кацна, го посрещна лично външният министър на Китай. В същото време, шефката на ЕК бе посрещната от министъра на екологията, и то на изхода на летището за обикновени пътници. Докато графикът на Макрон беше препълнен, в този на Фон дер Лайен влизаше само най-необходимото, посочва "Политико". Докато Макрон присъстваше на пищен държавен банкет с китайския президент Си Цзинпин, Фон дер Лайен даваше пресконференция в централата на делегацията на ЕС. "Докато държавните медии тръбяха за китайско-френските отношения, китайските социални медии демонизираха Фон дер Лайен като американска марионетка", отбелязва "Политико".

И точно когато Макрон трябваше да покаже солидарност с шефката на ЕК, той реши да иска еманципирането на Европа от САЩ. Вместо да изпише вежди, той буквално бръкна в очите на важните политически фактори от двете страни на Океана.

Без осанна, направо разпни го

Изказването на Макрон явно дойде "като гръм от ясно небе", като се има предвид реакцията на политици от всякакъв калибър. Крайната десница и националистите в Европа не се броят, тъй като отдавна потриват доволно ръце, наслаждавайки се на всеки жест, който според тях отслабва ЕС. 

В Европа най-много я заболя Германия. Депутатът Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз разкритикува изказванията на френския държавен глава: "Макрон се самоизолира в Европа, той отслабва ЕС и влиза в противоречие с това, което каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Пекин", каза Рьотген. 

Бившият президент на САЩ, а сега отново кандидат за президентската номинация на Републиканска партия - Доналд Тръмп, ядосан от всичко, което надроби Макрон, използва доста вулгарен израз, за да изрази мнението си за позицията му по тайванския въпрос. Той обвини Макрон, че "целува задника" на Китай. "Макрон, който е и мой приятел, сега целува задника на Си в Китай", заяви Тръмп в интервю за "Фокс нюз". "Сега светът е полудял, гърми отвсякъде и САЩ нямат никаква дума по въпроса", допълни той. 

За разлика от него администрацията на Джо Байдън в понеделник заяви, че САЩ поддържат изключителни двустранни отношения с Франция, а Елисейският дворец каза, че Европа трябва да може да прави така, че нейният глас да се чува. 

За еманципацията на Европа

При посещението си в Нидерландия през тази седмица френският президент поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа, но този път се въздържа да коментира пряко темата за Тайван. "Пандемията и войната просто ни тласнаха в ситуация да открием, че трябва да намалим своите зависимости, ако искаме да запазим европейската идентичност", каза Макрон в реч, произнесена в Хага. "Това означава, че трябва да можем да избираме своите партньори и да определяме собствената си съдба, а не да бъдем просто свидетели на драматичното развитие на този свят", поясни френският президент. Това може да стане "чрез сътрудничество в съответствие с нашия дух на откритост и партньорство", допълни той.

В речта си в Хага Макрон подкрепи по-силна и по-решителна европейска индустриална политика, насочена към стимулиране на европейското производство и намаляване на търговската зависимост от други части на света. "САЩ имат (индустриална политика - бел. ред.) и я укрепват, Китай има своя. Нуждаем се от европейска такава", каза Макрон.

Френският президент изтъкна, че ЕС до голяма степен се е освободил от своята енергийна зависимост от Русия след руското нахлуване в Украйна и каза, че Европа трябва да продължи по този път. "Трябва да изградим нова стратегия, която все повече да намалява нашите зависимости и да изгражда по-голям суверенитет в областта на енергетиката", са думите му.

Що се отнася до породилите неприятна изненада по-ранни изказвания на Макрон, нереалистично е да се мисли, че Франция ще застане на страната на Китай в случай на конфликт със САЩ. Най-малкото Европа и САЩ имат общи ценности и са свързани чрез НАТО.

Всички реакции обаче показаха колко важен е гласът на Франция за стабилността и мира в световен мащаб. Но това, което липсваше в тях, бе въпросът за гаранциите за сигурност, които САЩ дават на европейските си съюзници, разчитащи в голяма степен на американската помощ за отбрана на фона на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война - тази в Украйна.

"Политико" издаде, че част от най-крайните коментари на президента на Франция по въпроса са били премахнати от пресслужбата му преди публикуването на интервюто с него. А какво щеше да стане, ако бяха видели бял свят?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай