Голям процес за държавна измяна в Германия, съдят шпионирали за Русия

Двама германци са предали секретна информация на руската Федерална служба за сигурност

Голям процес за държавна измяна в Германия, съдят шпионирали за Русия | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Съдебният процес срещу служител на Федералната разузнавателна служба на Германия, обвинен в държавна измяна, започва тази сутрин, предаде ДПА.

Почти година след ареста на 53-годишния германски гражданин по подозрения, че е предал секретна информация на Русия, той ще бъде изправен пред съда в Берлин при строги мерки за сигурност.

32-годишен търговец на диаманти също е подсъдим като предполагаем съучастник.

Федералната прокуратура на Германия твърди, че двамата германци са предали секретна информация на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) на два пъти през есента на 2022 г. – няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

Твърди се, че ФСС е платила на всеки от подсъдимите за услугите им: служителят Федералната разузнавателна служба на Германия Карстен Л. е получил 450 000 евро, а бизнесменът Артур Е. най-малко 400 000 евро. Германските закони за защита на личните данни не позволяват да се използват фамилните имена на обвиняемите, отбелязва ДПА.

Според разследващите се предполага, че Карстен Л. е разпечатал или снимал девет вътрешни документа на германската разузнавателна служба на работното си място в Берлин, както и Пулах, край Мюнхен през септември и октомври 2022 г. 

След това се предполага, че Артур Е. е предал секретната информация на руските тайни служби и няколко пъти се е срещал със служители на ФСС в Москва. Твърди се, че срещите са били организирани от руски бизнесмен, когото Артут Е. познавал.

Карстен Л. беше задържан в Берлин на 21 декември 2022 г., а домът и работното му място бяха обискирани. Артур Е. беше задържан през януари 2023 г. като заподозрян съучастник, когато пристига в Мюнхен с полет от САЩ. Оттогава и двамата мъже са в предварителен арест.

Разследването е проведено в тясно сътрудничество с Федералната разузнавателна служба на Германия и с подкрепата на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР). На 24 август Федералната прокуратура повдигна обвинения срещу двамата мъже.

Първоначално беше планирано делото да завърши до 17 юли 2024 г. в рамките на съдени заседания от общо 51 дни. Поради големия обем информация, класифицирана като секретна, процесът ще се провежда предимно при закрити врата.

Въведени са строги мерки за сигурност. Мобилните телефони и лаптопите не са разрешени в съдебната зала. Не се допуска и носенето на ръчни часовници или бижута като пръстени или медальони. Забранени са дори и химикалките. Според съда на място ще бъдат осигурени химикалки за водене на записки, отбелязва ДПА.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай