Германци разкриха как Путин ще надмине Сталин

Той обяви, че ще се кандидатира на следващите избори за държавен глава през 2024 година

Германци разкриха как Путин ще надмине Сталин | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира на следващите избори за държавен глава през 2024 година. Германското издание "Шпигел" отбеляза, че малцина са се съмнявали, че силният човек в Кремъл отново ще обяви номинацията си.

Едва в четвъртък горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията - определи датата за президентските избори догодина. На свое заседание Съветът реши вотът да се проведе на 17 март 2024 година.

"Това решение на практика постави началото на кампанията за президентските избори", каза председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

Путин започна първия си президентски мандат през 2000 г. Междувременно той беше министър-председател в продължение на четири години и след това беше преизбран за държавен глава през 2012 и 2018 г.

В резултат на конституционната реформа, приета през 2020 г., по инициатива на Путин, той теоретично може да остане държавен глава до 2036 година.

Ако Путин завърши още един шестгодишен мандат в Кремъл, то той ще изпревари диктатора Йосиф Сталин, който ръководи Съветския съюз от 1924 до 1953 г. И тогава Путин ще стане най-дълго управлявалият държавен глава на Русия след императрица Екатерина Велика през 18 век.

Путин обяви, че ще се кандидатира за петия си президентски мандат на добре режисирана церемония в Кремъл.

На нея един от лидерите на сепаратистите в Донбас Артьом Жога отправи молба към действащия държавен глава да продължи да защитава руския свят и да завърши интеграцията на анексираните с военна сила украински територии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай