Египет разпродава ценно богатство

Първият транш от сумата вече е преведен

Египет разпродава ценно богатство | StandartNews.com

Очаква се истински обрат за Египет, след като в страната ще влязат 35 милиарда долара: тази гигантска сума ще инвестират в Египет Обединените арабски емирства (ОАЕ). Повечето пари се вливат в един строителен проект на Средиземно море, близо до град Александрия.

Първият транш от сумата вече е преведен, останалата част ще пристигне до два месеца. От египетска гледна точка тази новина е чудесна: страната е тежко задлъжняла и страда от липса на твърда валута. В резултат от това инфлацията и цените растат, а много египтяни едва свързват двата края.

Помощният пакет в размер на 10 милиарда долара трябва да стабилизира египетската икономика. Но МВФ поставя и условия, включително и обезценяване на египетската лира и приватизация на част от държавните имущества. Сегашната инвестиция от ОАЕ няма да остане последната. В момента се говори, че и Саудитска Арабия щяла да инвестира 15 милиарда долара в един туристически обект на Червено море.

Не всички обаче се радват на тези инвестиции. Египетският журналист и граждански активист Хосам ел-Хамалауи забелязва определена тенденция: „Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси вече от години взима кредите от къде ли не, за да осъществява огромни проекти, отговарящи на неговите собствени икономически възгледи. Той винаги залага на това, че регионални или международни сили ще го подкрепят, просто защото Египет е прекалено голям, за да се бъде оставен да се провали“, обяснява журналистът.

Ел-Хамалауи и други наблюдатели обръщат внимание и на протестите на жителите на Рас ал-Хикма край Александрия, за които предстоящото ново строителство заплашва с прокуждане. Заплашена е и природата  в района, смятат критици.

Но Защо Саудитска Арабия и други държави са готови да правят инвестиции в Египет? Става дума за познатата вече от години „спасителна дипломация“, която практикуват някои богати държави край Персийския залив. Напоследък обаче практиката се е променила: спасителната дипломация“ се използва вече за печелене на собствено влияние и за достъп до държавни имоти, които подлежат на приватизация. Държавите от Персийския залив вече притежават египетски фирми от корабоплаването, нефтохимията, финансовия сектор, търговията на дребно, редица хотели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай