Доналд Туск ще става премиер на Полша

Либералната опозиция, водена от него, може да сформира парламентарно мнозинство

Доналд Туск ще става премиер на Полша | StandartNews.com

Източник: ПАП

Полската либерална опозиция, която спечели мнозинство на парламентарните избори, е готова да сформира коалиция и призова консервативният президент на страната да ѝ повери съставянето на ново правителство, предава Франс прес.

"Разчитам на конструктивно сътрудничество с президента и на бързи решения. Полският народ го очаква. Готови сме да работим по всяко време", заяви лидерът на опозицията Доналд Туск, който потвърди, че ще бъде кандидатът за премиер.

Управляващата в Полша популистка партия "Право и справедливост" (ПиС) излезе на първо място след вота на 15 октомври, но не успя да получи парламентарно мнозинство и има малки шансове да сформира коалиция.

Президентът на страната Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, започна поредица от срещи с лидерите на партиите, за да определи кого да избере за съставяне на правителство.

Лидерите на либералните опозиционни партии съвместно призоваха Дуда да номинира Туск.

"Решени сме да сформираме мнозинство, заедно ще номинираме днес и утре в кабинета на президента нашия кандидат за министър-председател, лидера на Гражданска платформа Доналд Туск", заяви съпредседателят на центристката партия "Трети път" Владислав Косиняк-Камиш.

"Ще уверим президента, че разполагаме с мнозинство за избора на министър-председател и за назначаването на председател" на долната камара на парламента Сейм и на Сената, каза Косиняк-Камиш пред репортери.

Гражданска платформа и "Трети път" възнамеряват да влязат в съюз с Левицата, като трите партии имат общо 248 депутати в 460-местния парламент.

Туск, бивш председател на Европейския съвет и министър-председател на Полша, ще пътува до Брюксел в сряда.

По време на предизборната кампания Туск обеща да възстанови отношенията си с ЕС и да деблокира средства, замразени поради продължаващото противопоставяне по отношение на върховенството на закона в Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай