Панафриканска организация осъди нарушаване на човешките права в Алжир

Съдебните власти на страната решиха да разпуснат Jeunesse

Панафриканска организация осъди нарушаване на човешките права в Алжир | StandartNews.com

В акт на отмъщение срещу защитниците на правата на човека в Алжир, съдебните власти на страната решиха да разпуснат Jeunesse (RAJ), алжирска асоциация, много активна в Хирак (народно протестно движение) от 2019 г. насам.

Алжирските власти обвиняват организацията „в действия в нарушение на закона за асоциациите/НПО и в противоречие с целите, изброени в нейния устав“.

В отговор на това решение за разпускане, Африканската комисия по правата на човека и народите (АКПЧН), един от органите на Африканския съюз, пусна съобщение до медиите на 24 февруари 2023 г., в което изразява своята загриженост относно влошаването на положението със защитата на човешките права в Северна Африка, особено в Алжир.

Поради това АКПЧН призова алжирските власти да отменят това решение, което остава в противоречие с разпоредбите на Африканската харта за правата на човека и народите, по-специално тези, свързани със свободата на сдружаване и събиране, както и други международни и регионални документи за човешки права, по които Алжир е страна.

„Африканската комисия осъжда подобна мярка и желае да напомни на алжирските власти, че подобно решение, било то и съдебно, все пак противоречи на задълженията, произтичащи от членове 10 и 11 относно свободата на сдружаване и събиране, защитени от Африканската харта за правата на човека и народите, както и други международни и регионални документи за правата на човека, по които Алжир е страна. Освен това противоречи на Принципите за свобода на сдружаване и събиране в Африка”.

За Комисията това неприемливо решение представлява акт на сплашване и опит за затваряне на устата на защитниците на правата на човека и несъмнено допринася за намаляването на гражданските свободи в тази страна. Тя приканва алжирските власти сами да проучат начините и средствата за отмяната му.

Според алжирските медии Държавният съвет на Алжир също е решил да спре Демократичното и социално движение - лява партия, която също участва в демонстрациите в Хирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай