14-годишен може да спести $400 млн. на правителството на САЩ

Чрез промяна на шрифта на документите се спестяват огромни количества хартия и мастило

14-годишен може да спести $400 млн. на правителството на САЩ | StandartNews.com

Буквата "е" - най-често използваната буква в английския език. Един замах на ръката или един клавиш на клавиатурата -просто, нали? Сега си представете обаче отпечатаните милиони пъти "е"-та по хиляди формуляри и документи. Колко ли хартия и мастило са нужни за това? Вероятно малко хора са се замисляли за това или как могат да го променят.

Но не и 14 -годишният Сувир Мирчандани, който е вложил много време и усилия в това да измисли начини за намаляване на употребените хартия и мастило и да спестят пари в неговото училище, предаде СиЕнЕн. Всичко е започнало като научен проект за училище, след като момчето осъзнало, че мастилото за принтиране е два пъти по-скъпо от същото количество френски парфюм. И той е прав: парфюмът Chanel № 5 струва $38 на унция, а еквивалентното количество на Hewlett Packard мастило за принтера може да струва до $75.

Така Сувир се захванал да открие кои са най-често употребяваните букви и при кои шрифтове те се изписват с възможно най-малко количество употребени хартия и мастило. 

След дълъг анализ Сувир установил, че с шрифта Гарамонд, който е с много тънки щрихи, училището му може да намали консумацията на мастило с 24% и да спести около 21 000 долара годишно.

Окуражен от свой учител, Сувир намерил научно списание, което да публикува труда му, а една от основателките на медията споделя, че не са получавали толкова добър проект през годината. "Бяхме толкова впечатлени. Ние наистина видяхме реалното приложение на неговата идея", допълва още тя и помага на Сувир да представи своя проект в още по-голям мащаб - на федералното правителство. "Ако държавата предприеме тези промени, ще бъдат спестени около 400 милиона долари годишно", казва Сувир.

Предстои да стане ясно какъв ще е техният отговор на предложението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай