ОБЗОР: Цял свят беснее заради Хърватия

ОБЗОР: Цял свят беснее заради Хърватия | StandartNews.com

ФИФА потупа по рамото издънката Нишимура

Кой е играч на мача, трудно е да се каже, но май печели Юичи Нишимура! Това отсече английската легенда Гари Линекер. Цял свят скочи на съдията от Япония, който се превърна в главно действащо лице на мача на откриването, в което Бразилия посече Хърватия 3:1. Той подари дузпа, благодарение на която "селесао" поведе 2:1 и спести червен картон на Неймар. Според мнозина и решението му да отмени гол на хърватите за 2:2 не е от редовните. "Ако се дават такива дузпи, то трябва да има по 10 на мач! Ударът на Неймар бе за директен червен картон", обяви и друг бивш английски национал Алън Шиърър.

"Този рефер не става", отсече бившият съдия Урс Майер. Според французина Стефан Ланоа - Ястребовото око вина има и Фред, който се строполи в наказателното поле на Хърватия. "Сега всички плюят Нишимура, но какво да кажем за него? Откровен симулант, който ще се измъкне. Аз бих наказал него", категоричен бе Ланоа. Най-жлъчни бяха медиите в Англия, Германия, Аржентина и естествено - Хърватия. "Забравете Неймар, гледайте Нишимура", написа "Дейли Мейл". "Японски убиец", категоричен бе "Бирлинер Цайтунг", "Той е бразилец", добави "Билд". Фред пък бе наречен Симулантиньо. Хиляди колажи на съдията в екип на Бразилия пък заляха интернет.

"Хърватски фенове - овци за стригане от ФИФА. Пълним им джобовете, за да се гаврят с нас. Поднесоха ни торта от лайна, а забравиха поне една свещичка да сложат отгоре", скочи хърватският сайт "Индекс". "Това е началото, представете си какво следва!", допълни "Ютарни лист". "Беше като във филм. С този няма комуникация. Питам го на английски, а той през цялото време говори на японски. Как такъв човек свири на световно?", скочи Вердан Чорлука. "Ако някой на стадиона ми каже, че има дузпа, ще я призная. Никой от тези 62 000 души обаче няма да посмее да вдигне ръка в защита на съдията. Две години се борим да се класираме на световно първенство, а сега ни крадат!", ядоса се селекционерът Нико Ковач. "Съдиите ощетиха Хърватия, но освен тях това го стори и вратарят Стипе Плетикоса", отсече босненският му колега Сафет Сушич.

Хърватите изкараха гнева си и на съблекалнята. "Червено-белите" я потрошиха. "Обърнали са масите за масажи, имаше и налепени неща по стените. Всичко плуваше в три пръста вода. Кой ще чисти сега?", обяви шефът на стадиона Андерс Санчес. Виковете за справедливост останаха нечути от Сеп Блатер и компания. Японецът няма да бъде наказан. ФИФА дори го потупа по рамото. "Това, което видя съдията, го видях и аз - защитник спря с ръце нападател", отсече председателят на съдийската комисия Масимо Бусака. "Да го изхвърля от турнира? Как ще стане това!", допълни той.

Уплашихме ги, отсече премиерът

Най-хубаво ми бе, когато усетих, че целият стадион все едно имаше вода в ушите. Уплашиха се от нас, но не издържахме докрая, бяха първите думи на хърватския министър-председател Зоран Миланович. Той гледа срещата от ложата на стадиона в Сао Пауло. "Чух не един или два коментара за съдията, но трябва да забравим бързо този мач. Реферите са бъркали и в наша полза, но сега всичко бе в наш ущърб. Идват мачове с по-слаби съперници, въпреки че и те няма да са лесни. Нашият отбор обаче показа, че може да спираме топката и срещу най-добрите, да ги погледнем в очите и да им покажем, че не се плашим от нищо. Тимът ни е силен, изглежда и обединен, трябва ни само малко късмет. Знам го от политиката. Когато загубиш, не са виновни съдиите и избирателите, гледаш напред и режеш", продължи Миланович. Според "Ютарни" цената на класиране в следващата фаза е 300 млн. евро за икономиката. Оборотът в кафенетата е скочил с 30%, 10% ръст е отчетен в употребата на бира, с 20% се е увеличила работата в букмейкърските къщи и продажбите на телевизори.

Пица, любов и расизъм за "селесао"

Бразилските национали отпразнуваха победата над Хърватия с пица. Готвачът на тима се постара да угоди на вкусовете на всеки един от тях и футболистите сами избираха какво да им сложи в италианския специалитет. Естествено преди това Неймар и компания се отдадоха на коментари в социалните мрежи. Неймар си пусна селфи с приятелката си Бруна Маркезиня. "Благодаря, че бе част от този момент и голямата мечта, която искам да сбъдна. Днес бе един перфектен ден, но не успях да те видя. Честит ден на влюбените", написа асът на "селесао". Бруна бе в ложата с екип на любимия. Според бразилските медии актрисата не е спряла да псува, а при головете на Неймар е крещяла неистово.
Оскар пък посвети успеха на жена си и дъщеря си. Тиаго Силва публикува своя снимка от началото на мача, на която е облян в сълзи. "Трудно е да се обясни такъв момент", кратък бе защитникът. Марсело пък предизвика война в мрежата. Защитникът, който си вкара автогол, раздели страната на бели и тъмнокожи. "Само черен е способен на такава глупост", коментираха расистите.

Сколари: Чиста дузпа!

Реферът е видял дузпа, той отсъжда, отсече селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари. "Аз също мисля, че това бе дузпа. Гледах я 10 пъти. Съдията не отсъди някои нарушения, но така е преценил. Няма да коментирам колегата Ковач. Бразилия има 5 световни титли, това 5 световни цирка ли бяха? Няма дори да спомена Диди, Пеле, Вава, Нилтон Сантос, Ривалдо, Ромарио, Роналдо...и още много други. Напълно разбирам демонстрацията на моя колега. Ако бях на неговото място и аз щях да ръся подобни неща", заяви Големия Фил. "Ако съм казал нещо за Сао Пауло, искам да се извиня. Никога не съм твърдял, че апостол Павел не помага на националния отбор", каза още спецът.

Япония потъна в срам от съдията

Хървати, съжаляваме, обявиха коментаторите на японските телевизии. "Какво ще стане, ако Бразилия вземе титлата? Ще обявят Нишимура за най-добър играч на първенството", коментираха стотици фенове в Страната на изгряващото слънце. Азиатците са убедени, че сънародникът им подари дузпа на "селесао" и спести червен картон на Неймар. "Всички са категорични, че Нишимура бе крайно неубедителен в отсъжданията си", обяви пратеникът на сръбската телевизия в Токио Илия Мусулин. "Вина за това имат и изискванията в японското първенство. Тук съдиите трябва да свирят фаул при всяко докосване. В цял свят обаче се практикува далеч по-твърда игра. Хърватските фенове пробиха "Уикипедия" и вместо Япония написаха, че Нишимура е роден в Бразилия. Освен това балканците нашариха и страницата му във Фейсбук със заплахи за смърт и обиди.

Дилма заключи пръсти против уроки. Президентът на Бразилия посрещна по този начин освиркванията по свой адрес. Публиката реагира бурно всеки път, когато тя се появеше на големите екрани на стадиона. "Когато толкова хора те кълнат, редно е да се защитиш", коментира сайтът "Uol". Протестиращ с мегафон пък успя да нахлуе във ВИП-а, но бе спрян от полицаите. На няколко пъти запалянковците в близост до Дилма и останалите гости викаха към Себ Блатер: "ФИФА, вземай си к.....а!".

Скандирания против Дилма имаше и във фен зоните в Рио и в Сао Пауло. Организаторите допуснаха и гаф. По настояване на ФИФА бе пуснат по-кратък вариант на химна на домакините. Феновете обаче продължиха да пеят и без музика, а съдиите бяха принудени да чакат.

Арестуваха 53-ма души при протестите

53-ма са арестуваните протестиращи, а 5-има журналисти са ранени, след като над главите им избухна факла. Това е черната равносметка от първия ден на световното първенство. Нещата обаче бяха най-сериозни в Бело Оризонте. Там маскирани банди чупиха коли и разграбиха магазините преди полицията са ги разпръсне с гумени куршуми. Бунтове имаше още в Рио, Сао Пауло, Манаус, Ресифе и Форталеза. "Амнести интернешенъл" обяви, че властите в Сао Пауло са надвишили правомощията си и са използвали бомби, за да разпръснат тълпата, която се опита да щурмува "Арена Коринтианс".
В същото време във фензоната бе доста спокойно. Там хървати и бразилци пиха и се прегръщаха заедно. Радост на мъжката част пък донесе парагвайската сексбомба Лариса Рикелме, която дойде да покаже бюст по време на мача.
Манекен пък стана косвена жертва на страстите от двубоя. Стотици фенове нападнаха Марсело Фери в Туитър, объркали го с бразилския национал Марсело. "Моля, обърнете се към другия Марсело", написа моделът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай