Църква и държава да намерят компромиса

Църква и държава да намерят компромиса | StandartNews.com

След дълги съдебни перипетии съдът във Велико Търново обяви, че държавата трябва да върне на църквата петте исторически храма в Арбанаси. Местните власти естествено обявиха, че ще обжалват решението. Това юридическо упражнение обаче може да се окаже излишно. Защото местният владика Григорий веднага върна топката, като обяви, че те трябва да останат под грижите и ползването на регионалния музей. И излезе с идея за мирно споразумение относно бъдещия режим на ползване и най-важното - на съхранение и поддържане на древните светини.

В Писанието е казано: "Отдайте Кесаревото кесарю, а Божието Богу (Мат. 22:21; Марк 12:17). В случая дядо Григорий предлага наистина едно златно сечение в тълкуването на тази фраза. Да, храмовете са на Бога. И с решението си съдът възстанови една справедливост - не само юридическа, но преди всичко духовна. Но от друга страна, подобни обекти принадлежат на цялата нация като материални знаци на нейната история.

Църква и държава трябва да живеят в хармония, са постановили още древните отци на християнството. Или казано по-просто, да бъдат "две в едно". Поне при такива казуси.

Ако дядо Григорий и съответните институции се споразумеят как точно да съуправляват петте арбанашки храма, ще дадат един добър пример, как да се решават и други подобни спорове. Без да се губи време и без да се правят излишни жертвоприношения в храма на Темида. Като тези и за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", Боянската църква и Земенския манастир. А защо не и за джамии, като тази в Разград, които са паметници на архитектурата не само от национално значение. Защото, ако няма добра воля и разум и от двете страни, и най-добрият закон просто се обезсмисля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай